OPTUŽBE PRED UN Iran okrivio Izrael za napad dronovima na fabriku municije
Foto: Printscreen

Iran je optužio pred Ujedinjenim nacijama Izrael za napad dronom na fabriku municije u gradu Isfahanu, u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koju su SAD sankcionisale zbog rada na iranskom programu balističkih raketa, saopštila je danas poluzvanična novinska agencija ISNA.

Napad je usledio usred napetosti između Irana i Zapada zbog rasta nuklearne aktivnosti Teherana, snabdevanja Rusije oružjem, uključujući i bespilotne letelice dugog dometa tipa "Šahed 136" i višemesečnih antivladinih demonstracija koje su usledile nakon smrti iranke kurdskog porekla Mahse Amini, prenosi Rojters.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN, Antoniu Guteresu, iranski izaslanik u UN-a Amir Said Iravani rekao je da je "primarna istraga sugerisala da je Izrael odgovoran" za napad, u kome, kako je Teheran ranije rekao, nije izazvao žrtve niti je pričinjena ozbiljna šteta.

"Iran zadržava svoje legitimno i inherentno pravo da brani svoju nacionalnu bezbednost i da čvrsto odgovori na svaku pretnju cionističkog režima (Izraela) gde god i kad god smatra potrebnim", naveo je Iravani u pismu upućenom Guteresu.

Iran je u prošlosti optuživao Izrael da planira napade koristeći tajne agente unutar iranske teritorije.

Teheran je u julu saopštio da je uhapsio sabotažni tim kurdskih militanata koji rade za Izrael, a koji su planirali da dignu u vazduh "osetljivi" centar odbrambene industrije u Isfahanu.

Pregovori između Irana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine su u zastoju od septembra 2023.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv "Zajednički sveobuhvatni akcioni plan" (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 + 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Iran je nuklearnim sporazumom iz 2015. godine pristao da ograniči program obogaćivanja uranijuma pod nadzorom inspektora Ujedinjenih nacija u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma 2018. godine i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading