ZAŠTO DA PRIMAM PLATU KAD NE RADIM NIŠTA?! HIT! Crnogorac dao otkaz jer je samo sedeo na poslu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedni ga hvale, drugi kritikuju, ali Ilija Vlaović, profesor geografije iz Mojkovca, ostaće sasvim sigurno upamćen kao jedinstven slučaj ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, možda i svetu.

Ovaj Crnogorac je nedavno dao otkaz na mesto savetnika u Opštini Mojkovac. U zahtevu za raskid ugovora upućen predsedniku Opštine Mojkovac Vesku Deliću, u koji su crnogorski mediji imali uvid, Vlaović je naveo da je sklopio ugovor s Opštinom preko javnih radova koje raspisuje Zavod Crne Gore kao stručno osposobljavanje na šest meseci.

Vlaović, koji je po struci profesor geografije, zasnovao je radni odnos u Opštini Mojkovac 9. decembra 2022. godine, a zahtev za raskid ugovora o radu podneo je 18. januara ove godine.

Vlaović je potvrdio za crnogorski medij da ovaj nesvakidašnji i neuobičajen potez nije šala.

- Bio sam zaposlen na radnom mestu savetnika, ali ne znam za šta i čiji savetnik sam bio. Nadležni za moj sektor, gde sam dobio raspored, nisu se udostojili da mi u roku od mesec dana nađu radni zadatak. Osećao sam se beskorisno i suvišno. Ako sam dobio priliku da se usavršavam, smatram da bi to trebalo i da se sprovede u delo, a ne da svoje radno vreme provodim sedeći, bez nikakvih radnih obaveza - objasnio je Vlaović koji se, kako je naveo, više puta obraćao nadležnima i tražio radno zaduženje. - Ali ga nisam dobio, verovatno zato što poslodavac nema šta da mi da da radi. Samim tim smatram da ovo moje radno mesto nije potrebno i zašto bih ja uzimao platu koju ne zaslužujem. Smatram da bi bilo humanije da se taj novac uplati deci u Domu u Bijeloj ili socijalno ugroženim porodicama - istakao je Vlaović.

Ovim činom upisao se u anale i pokazao da i u zemlju u kojoj, makar u vicevima, mnogi slave nerad, ima i onih koji vole da rade. U raskidu ugovora, naveo je da će o svemu obavestiti nadležne organe Crne Gore i medije.

- U Opštini Mojkovac ima veliki broj nepotrebnih radnih mesta i zbog takvih koji vole da sede i niša ne rade a da primaju platu mi se nalazimo tu gde smo. Takođe, smatram da je moja država Crna Gora i poštujem njena obeležja, a ovo što rade naši predstavnici prevazilazi sve granice. O svemu ovome obavestiću nadležne organe Crne Gore da se pozabave proverom radnih mesta u Opštini Mojkovac, kao i medije. Još jednom navodim da sam dao otkaz jer nisam ništa radio i smatram da ovo radno mesto nije potrebno - zaključio je Vlaović u zahtevu za raskid ugovora.

Na bolovanju osam godina!

Da je Ilija po svemu sudeći izuzetak, a ne pravilo govore podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Naime,  jedan mlađi osiguranik otišao je na polovanje pre pre osam godina. On je bolovanje otpočeo februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

- Reč je o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem. Bolovanje je ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja. Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku lekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja lečenje osiguranika -rekli su iz Fonda za podgorički portal.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading