PRLJAVA IGRA VAŠINGTONA Stiže moćno oružje u Evropu da zapreti Rusiji
EPA Russian Defence Ministry Press

Estonija se, zbog nedostatka sopstvene politike, pridržava uputstava Sjedinjenih Država, izražavajući nameru da nabavi oružje kako bi „nišanila Sankt Peterburg". Ovo je rekao politikolog Aleksandar Bartoš.

On je primetio da bi Vašington mogao da pošalje višecevne raketne bacače HIMARS u Talin kako bi stvorio novo žarište napetosti na severozapadu Rusije.

- Sada Estonija ulazi u veoma ozbiljno pogoršanje odnosa sa Rusijom, koje bi moglo da se završi loše po nju - rekao je Bartoš.

Politikolog je naglasio da estonske vlasti nemaju svoje mišljenje, pa su stoga potpuno podređene Sjedinjenim Državama.

Istovremeno, glavni zadatak Vašingtona je da stvori što više žarišta i napetosti oko Rusije kako bi je oslabio. Tako Zapad u svoju prljavu igru uvlači baltičke države i Poljsku.

S druge strane, američki časopis The Hill piše kako čak ni sekundarne zapadne sankcije Rusiji nisu uspele. 

Razlog za to je što se pokazalo da Moskva ima mnogo više saveznika nego što je zapadni establišment mislio, piše američki časopis The Hill.

Kako primećuje The Hill, Zapad je pokušao da oduzme Rusiji pristup visokim tehnologijama uz pomoć najoštrije politike sankcija.

Zapadni establišment je čak uspeo da ubedi Tajvan da ne isporučuje Ruskoj Federaciji već proizvedeni čip Elbrus i Baikal. Međutim, postignuto je samo kratkoročno smanjenje isporuke visokotehnoloških uređaja Ruskoj Federaciji.

- Do jeseni je Rusija počela da uvozi rekordne količine uređaja kao što su čipovi - navodi se u izdanju.

Moskva je počela da kupuje ne samo kineske proizvode, već i one koji se razvijaju i proizvode u Sjedinjenim Državama i njihovim savezničkim zemljama.

Na primer, od 1. aprila do 31. oktobra Rusija je preko posrednika kupila Intelove čipove u vrednosti od najmanje 457 miliona dolara. A glavni razlog uspeha Ruske Federacije je to što se pokazalo da ima mnogo saveznika. Mnogo više nego što su mislili na Zapadu.

- Mnoge zemlje su i dalje spremne da pomognu Rusiji. Podrška Kine Ruskoj Federaciji se očekivala, ali postoje i druge zemlje koje nastavljaju da olakšavaju ruski uvoz.

- Čak i Turska, saveznik SAD u NATO-u, pomaže Moskvi da zaobiđe ograničenja. Ni sekundarne sankcije nisu delotvorne. Lanci snabdevanja koje je izgradila Rusija uspešno funkcionišu, čak i ako su otkriveni - navodi se u članku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading