VIŠE OD 200 DECE UMRLO ZBOG SIRUPA Indonežanska kompanija industrijske hemikalije prodavala kao farmaceutske
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje vlasti Indonezije sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje, preneo Rojters.

Dva sporna sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u pojedinim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja.

Mogu da budu toksični, kao i da dovedu do otkazivanja rada bubrega, podseća britanska agencija.

Visoki zvaničnik indonežanske policije rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen-glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučila ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik i naglasio da bi u nastavku istrage još osoba mogle da bude osumnjičene.

Rojters nije mogao odmah da kontaktira predstavnike "CV Samudera Chemical" ili "CV Anugrah Perdana Gemilang".

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je prošle nedelje na "neposrednu i usklađenu akciju" kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova, nakon prijavljenih oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading