KANCELAR ŠOLC ODBIO ISPORUKU BORBENIH AVIONA UKRAJINI Opet, to je rekao i za tenkove
Foto: Alo/ilustracija

Kancelar Olaf Šolc ponovo je odbio zahteve Nemačke i ukrajinskih zvaničnika za borbenim avionima za odbijanje ruske invazije, pozivajući zapadne nacije da se ne pridružuju „ratu nadmetanja“ za sofisticirano oružje.

Nemačka je prošle nedelje objavila da će isporučiti svoje borbene tenkove Leopard 2 Ukrajini nakon višenedeljnog pritiska saveznika NATO-a i Evropske unije.

„Činjenica da smo tek doneli odluku (o slanju tenkova) i da se već sledeća debata (borbeni avioni) otvara u Nemačkoj – to samo deluje neozbiljno i podriva poverenje ljudi u odluke vlade“, rekao je Šolc u intervjuu za nemački list Tagešpigel u nedelju.

Podsećamo, u prethodnom periodu Šolc se protivio i slanju tenkova "leopard 2" kao pomoć Ukrajini.

„Mogu samo da savetujem da ne ulazite u rat nadmetanja oko sistema naoružanja."

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik pritiskao je Nemačku da zatraži desetine svojih borbenih aviona Tornado i pozvao međunarodnu zajednicu da se pridruži „koaliciji borbenih aviona“ za njegovu zemlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je u svom svakodnevnom obraćanju u subotu zatražio od zapadnih zemalja da njegovoj zemlji obezbede više sistema naoružanja vrhunskog kvaliteta.

Zelenski je posebno pomenuo Armijski taktički raketni sistem (ATACMS).

„Ne može biti tabua u snabdevanju oružjem za zaštitu od ruskog terora“, rekao je ukrajinski lider.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading