ERDOGAN NAGOVESTIO ŠOK ODLUKU! Ova zemlja ipak ulazi u NATO?
Foto: EPA/EPA/ERDEM SAHIN

"Ako bude potrebno, možemo dati drugačiju poruku (odgovor - prim. aut.) Finskoj. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiju poruku o Finskoj", rekao je Erdogan.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je ranije da je u pozadini akcija sa spaljivanjem Кurana obustavljen proces ulaska kraljevine u NATO, ali je izrazio nadu da bi dogovori sa Ankarom mogli da budu postignuti na samitu ministarstava spoljnih poslova zemlje saveza u Viljnusu u julu.

Кako je za RIA Novosti rekao izvor u Ankari, tripartitni mehanizam za proces članstva Švedske i Finske u NATO suspendovan je na neodređeno vreme na zahtev turske strane.

Ranije je ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto dozvolio nastavak procedure za ratifikaciju aplikacije te zemlje u Severnoatlantsku alijansu odvojeno od Švedske, ali je potom povukao svoje reči. Zauzvrat, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Turska nije dobila predloge Finske o posebnoj aplikaciji Švedske za ulazak u NATO.

Finska i Švedska su u procesu ratifikacije zahteva za Severnoatlantsku alijansu, gde je 28 od 30 zemalja odobrilo članstvo, sa izuzetkom Turske i Mađarske. Diplomatski izvor je u utorak za RIA Novosti rekao da su trilateralni pregovori Turske , Švedske i Finske o članstvu u NATO odloženi na neodređeno vreme na zahtev Ankare.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading