VELIKO UPOZORENJE Evo šta preti Americi
Tanjug/Ap

"Prilično sam zadovoljna podacima koje sam do sada videla, ali ne želim da umanjim rizik od recesije, s obzirom na to da Federalne rezerve svojim potezima usporavaju ekonomiju", rekla je Jelen za "Blumberg".

Američka privreda porasla je brže od očekivanog - 2,9 odsto na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu 2022, ali osnovni podaci sugerišu da je rast počeo da usporava.

Lična potrošnja, najvažniji pokretač američke ekonomije, porasla je 2,1 odsto godišnje, manje nego što su ekonomisti očekivali, dok je prodaja domaćim kupcima prilagođena inflaciji - merač koji isključuje trgovinu i zalihe - porasla samo 0,8 odsto.

To možda i nije iznenađujuće ako se uzme u obzir agresivno povećanje kamatnih stopa Fed-a sa ciljem da se uguši visoka inflacija. Međutim, ostvariti taj zadatak bez zastoja privrede i značajnog povećanja nezaposlenosti je istorijski teško, navodi "Blumberg".

"Ne vidim nikakvo pravo opuštanje, rasplet ekonomske aktivnosti", naglasila je Jelen.

Istraživanje "Blumberga" pokazuje da ekonomisti očekuju da će se privreda smanjiti u drugom i trećem kvartalu ove godine i veruju da postoji 65 odsto šansi za recesiju u predstojećoj godini.

"Ohrabruje to što se inflacija smanjuje. Više se priča o otpuštanjima, ali u osnovi, tržište rada je prilično stabilno", kaže ministarka finansija SAD.

Ukoliko ekonomija izbegne neočekivane šokove, sve se svodi na tržište rada i to da li će Fed uspeti da izvede "meko sletanje", odnosno da spusti visinu kamatnih stopa, rekla je Jelen ali je upozorila da čak i to neće značiti izbegavanje porasta nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti u decembru iznosila je 3,5 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 50 godina. Jelen smatra da je u oporavku od pandemije kovida i posledica specijalne vojne operacije u Ukrajini, tržište rada verovatno prevazišlo dugoročno održiv nivo nezaposlenosti.

"Put ka održavanju jakog tržišta rada uz smanjenje inflacije, uključuje usporavanje rasta", upozorila je Jelen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading