UKRAJINI SPREMAJU I AVIONE Nagoveštaji da bi SAD mogle da podrže proceduru transfera F-16 za Kijev
Foto: Alo ilustracija

Sada, kada je potvrđeno da stižu tenkovi "čelindžer", "abrams" i "leopard", Ukrajina obnavlja ideju oko isporuke aviona. Ali, to pitanje deli saveznike više nego tenkovi, jer rizik od pogoršanja odnosa s Moskvom je u ovom slučaju još veći.

- To je zahtev na koji zapadne zemlje ne žele da odgovore odmah, iz bojazni od ruske ljutnje - piše francuski "Parizjen".

Međutim "ispod radara" stvari se odvijaju u korist Kijeva.

- Naši vojni piloti su već išli u SAD, stredstva su odobrena za njihovu obuku. Tip aviona koji će verovatni biti prosleđen Ukrajini i uslovi obuke naših pilota su već određeni - prenosi sajt "Drajv - Ratna zona" reči portparola komande ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurija Ignata.

Prenosi se, tako, da su iz "Lokid Martina" koji proizvodi avione tipa "F 16", pre nekoliko dana stavili do znanja da će moći da brzo pojačaju kapacitete, ukoliko bude doneta odluka da se Ukrajini stave na raspolaganje ovi avioni. "Fajnenšel tajms" piše da je "Lokid Martin" spreman da pojača proizvodnju da bi mogao da podrži zemlje koje se odluče za transfer aviona. Operativni šef u "Lokid Martinu" Frank St. Džon kaže da se vode velike diskusije oko eventualne isporuke polovnih aviona.

U javnosti se pojavila i izjava američkog ambasadora pri OEBS Majkla Karpentera da bi SAD mogle da podrže proceduru transfera "F 16" Ukrajini, ukoliko ona bude započeta. "Gvardijen" naglašava da bi odluka mogla da bude doneta "u nedeljama koje dolaze".

Ako se u obzir uzme već dato zeleno svetlo Vašingtona za isporuku tenkova, SAD polako napuštaju raniju politiku suzdržanosti prema slanju teškog naoružanja Ukrajini, što pojačava stav Rusije o otvorenom mešanju u sukob.

Istovremeno, i Holandija je izrazila spremnost da dostavi "nekoliko" svojih "fajting falkona", "ukoliko Ukrajina pošalje zvanični zahtev".

Sve to treba posmatrati i kroz perspektivu već najavljene kontraofanzive Kijeva koja se, iz više ukrštenih izvora, uključujući i američki, priprema na proleće.

Ipak, imajući u vidu teškoće koje saveznici imaju da sakupe iole dovoljan broj teških tenkova Ukrajini, i da će za to biti potrebni meseci, s avionima će to, svakako, ići još teže. Tu je i pitanje obuke. Poljaci umeju da lete na "migovima 29", ali njih nema dovoljno u Evropi. Za ostalo je potrebno i vreme, i strpljenje.

Pratite najnovije VEST SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading