PUTINOVO GLAVNO ORUŽJE U ATLANTIKU Rusija izvela vojnu vežbu sa hipersoničnim raketama "cirkon"
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, posada fregate uvežbavala je napad hipersonične rakete "cirkon" na metu koja je simulirala neprijateljski ratni brod na udaljenosti većoj od 900 kilometara, preneo je TAS S.

PIŠTALJKA SE OGLASILA NA ZALEĐENIM ORANICAMA! Ukrajinci pokrenuli ofanzivu, žestok okršaj sa ruskim snagama u Zaporožju!

U saopštenju se ne navodi da je fregata lansirala projektil, objavio je Rojters. Cirkon 3М22 je nova ruska hipersonična krstareća raketa poslednje generacije koja može da uništi istovremeno dva ili više najsavremenijih brodova ili nosača aviona.

Početak ispitivanja "cirkona“ objavljen je 2016. godine, a krajem novembra 2017. raketa je ušla u sastav oružanih snaga Rusije.

Fregata "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov" je savremeni višenamenski brod sa vođenim raketnim naoružanjem. Primljen je u mornaricu 2018. godine, a 2021. je nadograđen da koristi hipersonične rakete "cirkon".

Brod naoružan "cirkonima" je sposoban da nanese tačne i snažne udare na bilo koje neprijateljske ciljeve na moru i na kopnu. Rusi tvrde da ove hipersonične rakete garantovano savladavaju sve moderne i napredne sisteme protivvazdušne odbrane i protivraketne odbrane.

Ceremonija stupanja fregate u borbenu službu sa "cirkonima" održana je 4. januara 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading