"EU HITNO TREBA DA SE ŠIRI NA BALKAN" Meloni ističe da ekonomske mere nisu dovoljne
Foto: EPA/Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Evropa ima veliku odgovornost prema Balkanu i mora se angažovati u afirmisanju pripadnosti ovog regiona našem svetu i našim vrednostima - izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni u video poruci kojom je pozdravila konferenciju "Italija Zapadni Balkan - rast i integracija" u Trstu, u organizaciji ministarstava za spoljne poslove, i za ekonomiju i finansije.

- Ne možemo se zaustaviti samo na ekonomskim merama, EU hitno treba da razvije novu viziju ovog regiona i proširi je na Balkan, kao svoj prioritet. Ne možemo dozvoliti da ova strateška četvrtina kruga našeg kontinenta ostane još dugo van zajedničke evropske kuće - zaključila je Melonijeva, istakvši da je cilj njene vlade da "odnese" više Italije na Balkan, jer su italijanska preduzeća već prisutna u tom regionu, pa je neophodno to obnoviti i investirati u strateške sektore.

Predsednik Friuli Venecije, Đulije Masimiljano Fedriga, je dodao da "zemlje Zapadnog Balkana mogu da predstavljaju stratešku garanciju stabilnosti u našem ekonomskom sistemu".

- Više puta sam podvlačio mogućnosti da se u Trstu otvori operativno sedište Evropske banke za investicije, kao podrška investicijama i ekonomskom razvoju na prostoru Mediterana i Zapadnog Balkana - podsetio je na državni podsekretar za ekonomiju i finansije Sandro Savino.

Evopski komesar za Proširenje Oliver Varhelji je zaključio:

- Trst nisu samo vrata za Istočnu Evropu, već i za Zapadnu. Imamo potrebu da bude više Italije na Zapadnom Balkanu, jer je Italija fundamentalni partner, jedan od osnivača EU i velika zemlja članica, Italija treba da se promoviše više i jače na Zapadnom Balkanu i u EU - rekao je Varhelji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading