MAKRON NE ISKLJUČUJE SLANJE TENKOVA Šolc odmah dao odgovor
Printscreen

Pomoć Ukrajini tokom njenog rata sa Rusijom biće fokusirana na specifične oblasti, uključujući vojsku i ekonomiju, navele su dve nacije u zajedničkom saopštenju koje je usledilo nakon sastanka najviših vladinih zvaničnika u Parizu, preneo je Rojters.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leklerk u Ukrajinu. On je to rekao na samitu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Rojters.

Šolc je, sa svoje strane, kazao da će buduće odluke o isporuci oružja biti donete u koordinaciji sa saveznicima, uključujuci SAD.

Na pitanje o slanju tenkova Ukrajini na konferenciji za novinare, on je rekao da su sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj saradnji sa zapadnim partnerima.

- Tako ćemo raditi i u budućnosti - istakao je Šolc.

MAKRON NE ISKLJUČUJE SLANJE TENKOVA Šolc odmah dao odgovor

Foto: EPA Sergio Perez

 

 

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson posetio je danas Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Džonson je obećao da će Britanija biti uz Ukrajinu "koliko god treba", preneo je Rojters.

- Pobedićete i izbacićete sve ruske uljeze iz vaše zemlje, a mi ćemo biti dugo uz vas i pomagaćemo vam - rekao je Džonson tokom posete gradu Buči.

Američki kongresmeni apelovali su danas na vladu da isporuči tenkove "M1 Abrams" Ukrajini, rekavši da bi slanje čak i simboličnog broja tenkova bilo dovoljno da se nateraju evropski saveznici da urade isto.

Direktor Komiteta za spoljne poslve pri Predstavničkom domu Majkl Mekol iz redova republikanaca rekao je za "ABC" da bi "samo jedan" tenk bio dovoljan da se nateraju saveznici, konkretno Nemačka, da dozvole ostalim zemljama isporuku tenkova "leopard".

Za sada je samo Velika Britanija obećala isporuku 14 tenkova tipa "čelendžer 2" Kijevu.

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da će Zapad biti spreman da načini "bezbroj pokušaja da nanese štetu ili uništi Rusiju" i da bi nova vojna alijansa mogla da se pojavi na globalnom nivou, preneo je TASS.

- Sastanak NATO zvaničnika u nemačkoj bazi 'Ramštajn' i slanje teškog naoružanja Kijevu ne ostavljaju nikakvu dilemu da će naši neprijatelji pokušavati unedogled da nam nanose štetu ili čak da nas unište. Imaju oružje za to. Možda će da počnu da proizvode oružje u tu svrhu, ukoliko bude potrebno - naveo je Medvedev na Telegramu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lola

22.01.2023 21:39

Da li je moguce da ste toliki smradovi