UPITNO ČLANSTVO U NATO Žestoke optužbe na račun Šveđana, raste bes u Turskoj
Foto: AP/Yoan Valat

- Najoštrije osuđujemo dozvolu da se propagandna demonstracija grupa povezanih sa terorističkom organizacijom PKK održi u centru Stokholma, odmah nakon što je danas dozvoljen podli napad na Časni Kuran. Ovo je jasno kršenje obaveza trojnog memoranduma koji je Švedska potpisala da spreči propagandne terorističke organizacije - saopštilo je ministarstvo.

Napomenuli su da su izjava o posvećenosti obavezama i njihovo sprovođenje dve različite stvari.

- Ponavljamo da očekujemo da Švedska preduzme konkretne i efikasne korake, posebno u borbi protiv terorizma, u skladu sa svojim obavezama iz trilateralnog memoranduma - navodi se u saopštenju.

Ranije u subotu, turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar najavio je otkazivanje posete svog švedskog kolege Pola Džonsona toj zemlji 27. januara, jer "to više nema smisla".

Ankara je prošle nedelje otkazala i posetu Andreasa Norlena, predsednika švedskog parlamenta. To se dogodilo nakon što su pristalice Radničke partije Kurdistana održale miting u Stokholmu na kojem su uzvikivali uvrede na račun Redžepa Tajipa Erdogana. Glavno tužilaštvo Ankare otvorilo je krivični postupak po ovom pitanju.

Ankara zahteva od Stokholma i Helsinkija da prestanu da podržavaju RPK i izruče aktiviste za koje se u Turskoj smatra da su umešani u terorizam. Turske vlasti su više puta izjavljivale da bez ispunjenja ovih obećanja neće biti napretka u prijemu severnih zemalja u NATO.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading