NAPAD U SRCU FRANCUSKE! Vojnici na udaru, tvrde da su bili Rusi!
Foto: EPA

Francuska televizija BFM navodi da su hakeri napali servere, softver i baze podataka ONACVG, kao i da je vojnim službama trebalo mesec dana da napad zaustave.

Prema rečima pukovnika Mišela Goje, hakeri su uspeli da dođu jako blizu osetljivog fajla koji sadrži lične podatke ''stotina hiljada ljudi u Francuskoj'', a kako su neki od podataka u fajlu brojevi telefona bivših vojnika i boraca, Rusi su mogli doći u kontakt sa pripadnicima francuske vojske.

BFM navodi da su među ljudima za koje se sumnja da imaju bliske veze sa Moskvom i pukovnik Žak Ogar, koji na društvenim mrežama deli tvitove ruske ambasade u Francuskoj, pukovnik Alen Korvez, koji je bio jedan od posmatrača ruskog referenduma o aneksiji Donbasa, kao i potpukovnik žandarmerije Žan-Mišel Kadena.

Član Instituta za otvorenu diplomatiju u Francuskoj Patrik Ševajero ocenio je da bi vojnici do čijeg bi kontakta Moskva došla mogli da posluže kao "glasnogovornici" Kremlja.

"To daje određenu vojno-tehničku snagu legitimiteta skrivene agende koja može dobrovoljno ili nevoljno služiti interesima Kremlja," rekao je Ševajero.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading