POTPUNI RASPAD U NATO PAKTU! Cure informacije sa sastanka u Ramštajnu, Nemci i Amerikanci se dohvatili za guše!
Foto: AP/Michael Probst

Ukrajina insistira da su tenkovi neophodni da bi se oduprli očekivanoj ruskoj ofanzivi, navode strani mediji.

Pratite VESTI SA FRONTA.

"Nemačka vlada još nije pristala na zahtev Ukrajine za tenkove Leopard 2. Danas ne možemo da kažemo kada će odluka (o potencijalnom slanju Leoparda) biti doneta i kako će tačno izgledati. Ne postoji međunarodni sporazum o ovom pitanju. “, rekao je Pistorijus novinarima okupljenim u nemačkoj bazi i dodao da je naredio nemačkoj vojsci da izvrši reviziju broja Leoparda i da utvrdi koliko bi moglo da bude poslato u Ukrajinu, "kako bi vlada mogla brzo da reaguje kada konačno odluka bude doneta".

POTPUNI RASPAD U NATO PAKTU! Cure informacije sa sastanka u Ramštajnu, Nemci i Amerikanci se dohvatili za guše!

Michael Probst

 

Saveznici već duže vreme mole Nemačku da donese pozitivnu odluku o slanju leoparda u Ukrajinu, kako iz svojih zaliha, tako i onih koji pripadaju drugim zemljama. Naime, iako i mnoge druge članice NATO alijanse poseduju Leoparde i spremne su da ih poklone Ukrajini, za ovaj potez prvo moraju da dobiju dozvolu Berlina, jer Nemačka odlučuje o prodaji naoružanja proizvedenog u toj zemlji trećim zemljama.

Ali kancelar Olaf Šolc nije bio spreman za to, zahtevajući da SAD prvo pošalju svoje tenkove Abrams M1. Pentagon je, međutim, rekao da neće poslati tenkove Abrams "u ovom trenutku" jer su na mlazno gorivo i teški za održavanje. Vašington je odlučno rekao da snabdevanje Ukrajine tenkovima mora na kraju biti odluka Berlina.

U međuvremenu, Ukrajina insistira da su tenkovi neophodni da bi se oduprli očekivanoj ruskoj prolećnoj ofanzivi, čija bi meta mogao da bude Kijev, piše Politiko. Rat ulazi u novu fazu, u kojoj su Rusi kopali rovove i postavili brojne mine, što sve zajedno, po mišljenju stručnjaka, znači da je Ukrajini potrebno mnogo više oklopnih vozila i tenkova.

Zemlje vlasnici leoparda pokazale su spremnost da prebace svoje tenkove u Ukrajinu. Poljska je čak poslala signale da bi bila spremna da to učini čak i ako ne dobije dozvolu Berlina.

POTPUNI RASPAD U NATO PAKTU! Cure informacije sa sastanka u Ramštajnu, Nemci i Amerikanci se dohvatili za guše!

Michael Probst

 

"Ovo je ključan trenutak. Rusija se pregrupiše, regrutuje nove vojnike i pokušava da se naoruža. Ovo nije trenutak da se usporava, već da se kopa još dublje", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin na otvaranju skupa u Ramštajnu. .

Prvi sastanak, održan 26. aprila, rezultirao je formiranjem globalne „kontakt grupe“ za obezbeđivanje kontinuiranog priliva bezbednosne pomoći Ukrajini. Od tada se mnogo toga promenilo na terenu. Rusija je počela da koristi rakete i bespilotne letelice za napad na civilnu infrastrukturu. Takođe je zauzela nove teritorije u četiri ukrajinska regiona.

Posle sastanka NATO-a u Briselu ranije ove nedelje, vojni lideri su zaključili da su kvalitetni tenkovi od suštinskog značaja za Ukrajinu kako bi obezbedila „uravnotežen sistem“ koji će prodreti u rusku odbranu.

Sjedinjene Američke Države najavile su novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara. Pomoć uključuje 90 borbenih vozila Striker, koja mogu da prevoze vojnike i oružje, 59 borbenih vozila Bredli, municiju za raketne sisteme HIMARS, artiljerijske granate 155 mm i 105 mm i sisteme protivvazdušne odbrane Avenger.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ovako

20.01.2023 18:52

Prvo ce se raspasti NATO , pa EU pa sve njihove zemlje na delove. K A R M A