ČEKAJU GA TEŠKE ODLUKE Novi ministar odbrane Nemačke položio zakletvu
Foto: Tanjug/Tanjug

Boris Pistorijus je pre ove obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova i sporta Donje Saksonije od 2013. godine. Pre toga je je obavljao funkcije na lokalnom nivou, imeđu ostalog i kao gradonačelnik Osnabrika, grada u severozapadnoj pokrajini Donja Saksonija.

Pistorijusu tako nije ostavljen "grejs period" na novoj funkciji u jeku pritiska na Berlin da pošalje borbene tenkove Ukrajini i unapredi svoje dotrajale oružane snage usred navećeg evropskog sukoba od Drugog svetskog rata.

On sada mora da objasni partnerima da li će Berlin poslati Ukrajini borbene tenkove nemačke proizvodnje “leopard” ili barem dozvoliti drugima da to učine, što je odluka koja se smatra ključnom za napore Kijeva da odbije ruske trupe.

Uzdržanost Nemačke nametnula je pitanja koliko je ozbiljna povodom nove ere odlučnije spoljne politike podržane većom vojnom potrošnjom, koju je kancelar Olaf Šolc objavio 27. februara, samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše agencija Rojters.

Pistorijus ima važan zadatak i na domaćem terenu, reforme nemačke vojske, Bundesvera, koju je načelnik generalštaba Alfons Mais na dan ruskog napada na Ukrajinu opisao ka “manje-više praznih ruku”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading