PUTIN OTKRIO ONO ŠTO CEO SVET INTERESUJE Evo kako će se završiti rat u Ukrajini
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Putin je rekao da sukobi u Donbasu nisu prestali od 2014. godine.

- Sve što danas radimo, uključujući i specijalnu vojnu operaciju, jeste pokušaj da se zaustavi ovaj rat. To je smisao naše operacije. I da zaštitimo naše ljude koji žive tamo, na ovim teritorijama - rekao je Putin na sastanku sa veteranima Drugog svetskog rata povodom 80. godišnjice probijanja blokade Lenjingrada.

On je naglasio da mirno rešenje situacije oko Donbasa po definiciji nije bilo nemoguće.

- Dugo smo izdržali, dugo smo pokušavali da se dogovorimo. Kako se sada ispostavilo, jednostavno su nas vukli za nos, prevarili su nas - rekao je Putin.

Lavrov: SAD rade isto što i Hitler

Zapad preko Ukrajine pokušava da konačno reši „rusko pitanje“, stvarajući u Ukrajini nacističku policijsku državu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Kao što je Napoleon mobilisao skoro celu Evropu protiv Ruske imperije, kao što je Hitler mobilisao i osvojio, stavio pod oružje većinu evropskih zemalja i bacio ih protiv SSSR, sada su SAD organizovale koaliciju skoro svih Evropljana, a preko Ukrajine posredno ratuju protiv naše zemlje s istim zadatkom - konačnim rešenjem „ruskog pitanja“. Isto kao što je Hitler želeo da konačno reši „jevrejsko pitanje“ - ocenio je Lavrov.

On je napomenuo da Rusija nije mogla da ne odgovori na događaje koji su se odigrali u Ukrajini od 2014. godine, uključujući istrebljenje ruskog govornog stanovništva.

- U to vreme neprijatelj se spremao da ceo ovaj sukob prebaci u vruću fazu. Ništa nam nije preostalo, osim ovoga što sada radimo - rekao je on, i naglasio da je državni udar koji se dogodio 2013. i 2014. godine postao izvor današnje moći u Ukrajini.

Nema izvoza ruskog žita

Vladimir Putin je izjavio da bi celokupan izvoz predstojećeg prinosa žetve žitarica trebalo sprečiti jer su zemlji potrebne stabilne rezerve, a teško je predvideti kakva će biti ova godina.

- Iako postoji potreba da obezbedimo finansijske rezultate kompanija koje posluju u sferi agrobiznisa, ne možemo dozvoliti da se sve iznese u inostranstvo. Definitivno su nam potrebne rezerve - rekao je Putin.

- Neonacisti su preuzeli vlast kao rezultat puča i sve što se kasnije dogodilo je bitno. Svi njihovi zločini nad civilnim stanovništvom. Primarni izvor današnje moći u Ukrajini je državni udar. Ne smemo nikada zaboraviti na ovo - rekao je Putin i dodao da „u Ukrajini ima mnogo ljudi koji razumeju šta se dešava i daju ispravnu procenu“.

Američki pukovnik: Ukrajina gubi rat

Oružane snage Ukrajine podlegle su panici zbog aktivnih i uspešnih ofanzivnih dejstava ruske vojske, izjavio je bivši savetnik Ministarstva odbrane SAD, pukovnik američke vojske u penziji Daglas Makgregor.

- Ukrajinski lekari i medicinske sestre su preplavljeni zbog broja ranjenih koji dolaze, zbog potrebe da se izvuku s ratišta. Postoji ogroman broj ukrajinskih vojnika koji su primorani da obuku uniforme i odu na front s relativno slabom obučenošću. Oni idu napred, padaju pod jaku vatru, a onda shvataju da su ih oficiri napustili - rekao je Makgregor, i dodao da se deo ukrajinskih vojnika predaje Rusima, a one koji beže s fronta kijevska tajna policija strelja zbog dezerterstva.

Kako je zaključio, ukrajinsko ministarstvo odbrane bezobzirno šalje regrute u smrt kako bi dokazali zvaničnicima u Vašingtonu, Briselu i NATO da je njihov novac dobro potrošen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading