POLICIJA UHAPSILA GRETU TUNBERG Jedan od aktivista skočio u rudnik u Nemačkoj (FOTO)
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Portparol policijskog odeljenja u regionu rekao je da još nije jasno šta će se dogoditi sa Tunbergom, koja se pridružila demonstrantima na tom mestu prošle nedelje u kampanji protiv širenja rudnika, u vlasništvu energetskog giganta RVE.

Interventna policija uz podršku buldožera uklonila je aktiviste iz zgrada u selu, a samo nekoliko njih je ostalo na drveću i podzemnom tunelu do prošlog vikenda, ali su demonstranti, uključujući Tunbergovu, ostali na mestu gde su organizovali sedeću akciju do utorka.

Tunbergova je privedena dok je protestovala u površinskom rudniku uglja Garcvajler 2, oko 9 kilometara (5,6 milja) od Luetzerata, gde je sedela sa grupom demonstranata blizu ivice rudnika.

Tunbergova je viđena kako sama sedi u velikom policijskom autobusu nakon što je privedena, rekao je Rojtersov svedok.

 

"Upotrebićemo silu da vas odvedemo na proveru identiteta, pa vas molimo da sarađujete", rekao je jedan policajac grupi, prema snimcima Rojtersa.

„Greta Tunberg je bila deo grupe aktivista koji su pojurili ka platformi. Međutim, tada smo je zaustavili i odveli smo je sa ovom grupom van neposredne opasne zone da bismo utvrdili njihov identitet“, rekao je portparol policije Ahena za Rojters, dodajući da je jedan aktivista skočio u rudnik.

Još nije jasno šta će se dogoditi sa Tunbergovom ili grupom sa kojom je privedena, niti da li je aktivista koji je skočio u rusdnik povređen, rekao je portparol, dodajući da će policija dati najnovije informacije u roku od sat vremena.

Tunberg su odnela tri policajca i držala je za jednu ruku na mestu dalje od ivice rusnika gde je prethodno sedela sa grupom.

Zatim su je otpratili nazad do policijskih kombija.

Švedska klimatska aktivistkinja obratila se demonstranatima kojih je bilo oko 6.000 i koji su u subotu marširali prema Lutzeratu, nazvavši proširenje rudnika "izdajom sadašnjih i budućih generacija".

„Nemačka je jedan od najvećih zagađivača na svetu i za to treba da odgovara“, rekla je ona.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading