MICOTAKIS ZABRINUT: Nadam se da je kraj retorike da će Turska jedne noći doći u Grčku
Foto: EPA/Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

- Ne, ne verujem da ćemo imati 'vruću epizodu' (sa upotrebom oružja). Zabrinut sam zbog porasta turske retorike. Pozivam Tursku da shvati da pretvaranje spoljne politike u oruđe za unutrašnje partijsko korišćenje nije prava strategija - rekao je Micotakis na konferenciji za novinare u gradu Aleksandrupolisu na severu Grčke, upitan da li je moguć "najgori scenario" u bilateralnim odnosima.

TURCI OTVORENO PRETE! SAD im više nisu saveznici, Ankara hoće teritorije kojima su vladali 500 godina!

Prema njegovim rečima, Grčka je spremna da sedne za pregovarački sto i, vodeći računa o međunarodnom pravu, reši „jedinu razliku“ sa Turskom, koja se tiče razgraničenja pomorskih zona u Egejskom moru i u istočnom Mediteranu.

- Nadam se da smo videli krešendo retorike sa svim onim što govore da će jedne noći doći u Grčku, a sada će ton pasti - rekao je Micotakis.

- Ali Grčka ni u kom slučaju neće prihvatiti uputstva o tome kako da ostvari svoj suverenitet i svoja suverena prava. Jasno je da treba da ojača oružane snage, kao i projekte obuzdavanja, poput ograde na granici na Evrosu. Ograda koja već izgrađena, bila je veoma efikasna - rekao je on.

Tursko najviše rukovodstvo upozorilo je Grčku da ne širi svoje teritorijalne vode u Egejskom i istočnom Mediteranu. Komentarišući objave grčkih medija da će teritorijalne vode Grčke biti proširene na 12 milja oko Krita , turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Ankara neće dozvoliti proširenje grčkih voda ni za jednu milju u Egejskom moru. Šef turskog ministarstva spoljnih poslova je, pozivajući se na „kasus beli“ od strane Ankare, rekao da je odluka turskog parlamenta iz 1995. godine o ovom pitanju jasna i ostaje na snazi. Turska je ranije rekla da će razmatrati širenje grčkih voda kao kasus beli.

Turski predsednik Tajip Erdogan je nekoliko puta izjavio da bi „Turci mogli iznenada doći noću“ ako se grčke provokacije nastave.

MICOTAKIS ZABRINUT: Nadam se da je kraj retorike da će Turska jedne noći doći u Grčku

Foto: Alo ilustracija

 

Istovremeno, Erdogan odbija da komunicira sa Micotakisom od maja 2022. godine. Turski predsednik je rekao da je premijer Grčke prekršio dogovore postignute na njihovom sastanku u martu i od sada za njega ne postoji takav političar kao što je Micotakis. Prema njegovim rečima, Turska sarađuje sa poštenim političarima koji drže obećanje - prenela je RIA.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading