SPREČEN NAJGORI TERORISTIČKI NAPAD U ISTORIJI! Sreća ih pogledala
Foto: Printscreen/Printscreen

Kako navode ostrvski mediji, uranijum je otkriven 29. decembra, a veruje se da je bio namenjen za pravljenje tzv. prljave bombe, odnosno eksplozivne naprave koja je napravljena tako da se običnim eksplozivom rasprši radioaktivni uranijum i kontaminira životni prostor, najčešće gusto naseljeni, sejući ne samo smrt, već i strah i paniku među civilnim stanovništvom.

Noćna mora bezbednjaka

Prljava bomba s radioaktivnim ili biološkim materijalima već godinama važi za najveću noćnu moru antiterorističkih i obaveštajnih službi širom sveta, naročito onog dela planete koji je, kao Velika Britanija, bio upleten u ratove i druge vrste okršaja s raznim terorističkim organizacijama poput Al Kaide i ISIS-a, pošto se strahuje da bi njihovi sledbenici mogli da se posluže prljavom bombom koja se lako pravi.

Veruje se da je uranijum stigao putničkim avionom iz Pakistana preko Omana, a otkrili su ga detektori na aerodromu Hitrou. „San“ navodi da su se alarmi aktivirali kada su specijalni skeneri otkrili radioaktivni materijal tokom transporta do skladišta, dok „Dejli mejl“ piše da je uranijum navodno bio namenjen iranskoj firmi sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Iako je policija pokušala da umiri javnost tvrdnjama da se ne radi o količini uranijuma koja bi mogla da napravi velike probleme, britanski mediji tvrde da je u pitanju „nekoliko kilograma uranijuma“. Pokrenuta je i velika antiteroristička istraga, što po navodima medija potvrđuje da slučaj nije toliko naivan kao što je policija pokušala da ga prikaže.

Do sada nekorišćeno oružje terora

Prljava bomba ili uređaj za radiološko raspršivanje je radiološko oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivima. Svrha oružja je da kontaminira područje oko agensa za raspršivanje / konvencionalne eksplozije radioaktivnim materijalom, služeći prvenstveno kao sredstvo protiv civila. Ne treba je mešati s nuklearnom eksplozijom, kao što je fisiona bomba, koja proizvodi efekte eksplozije daleko veće od onih koji se mogu postići upotrebom konvencionalnih eksploziva.

Prljave bombe nikada nisu korišćene, već samo testirane. Mogu se koristiti za stvaranje masovne panike.

Stručnjaci tvrde da pronađeni uranijum nije u stanju potrebnom za proizvodnju atomske bombe, odnosno da niti je dovoljno obogaćen, niti ga ima dovoljno za tu vrstu naoružanja, ali da je i te kako pogodan za pravljenje izuzetno smrtonosne prljave bombe. Problem je, dodaju oni, u tome što je u slučaju detoniranja takve bombe dekontaminacija dugotrajan i skup proces, pošto bi se radijacija raširila ne samo po tlu, već i vazduhom, što bi povećalo rizik od smrti većeg broja ljudi od radijacijske bolesti i raznih vrsti kancera, objašnjavaju mediji.

Do sada niko nije uhapšen povodom ovog slučaja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading