VAŠINGTON U NEVERICI Propao veliki američki energetski plan
Foto: Printscreen Fox News

Međutim, američki plan je propao. O tome je u članku za InfoBrics pisao egipatski politički i ekonomski analitičar Ahmed Adel.

Kako je primetio Ahmed Adel, Vašington je planirao da iskoristi jeftinu naftu iz škriljaca za zamenu ruskih energetskih resursa na evropskom tržištu. Međutim, kada su SAD počele da sprovode plan, suočile su se sa velikim problemom: pokazalo se da je vađenje crnog zlata iz škriljaca mnogo skuplje nego što se očekivalo.

„Zbog pandemije se smanjio broj uređaja za bušenje, mnoge kompanije su bankrotirale, a ulaganja u industriju su naglo smanjena“, navodi se u članku.

Sada je mnogo skuplja proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD nego što je bila. A pošto su naftne kompanije već duže vreme u stagnaciji, veoma ih je teško i dugo vratiti na prethodni nivo. Očekuje se da će proces trajati dve do tri godine.

Pored toga, bušenje novih bunara u SAD možda neće biti isplativo. Vodeće američke kompanije za bušenje škriljaca će ostati bez rezervi za oko šest godina ako povećaju proizvodnju za 15% godišnje.

„Nafta iz škriljaca se reklamira kao sredstvo za pretvaranje SAD u velikog izvoznika nafte. Međutim, ovaj optimizam se pokazao kao ozbiljna katastrofa, posebno za Evropljane koji su se nadali da bi ovaj energent mogao da zameni rusku naftu i gas“, napisao je Ahmed Adel.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading