IMA LI KIM DŽONG UN RAZLOGA ZA BRIGU? Oglasila se Južna Koreja: Bajden nije imao izbora osim da odgovori sa "Ne"
Foto: Shutterstock/AP Alexei Nikolsky/Ilustracija A.V.

Južna Koreja i SAD razmatraju planiranje i sprovođenje američkih nuklearnih operacija za suprotstavljanje Severnoj Koreji, saopštila je predsednička kancelarija u Seulu, uprkos izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena da neće biti zajedničkih nuklearnih vežbi, prenosi Rojters.

Bajden je naveo da SAD ne razgovaraju o zajedničkim nuklearnim vežbama sa Južnom Korejom, što je u suprotnosti sa ranijim izjavama južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola u intervjuu za lokalne novine, navodi britanska agencija.

Sekretar za štampu južnokorejskog predsednika rekao je da Bajden nije imao izbora osim da odgovori sa ne pošto su ga jednostavno pitali da li dve zemlje razgovaraju o zajedničkim nuklearnim vežbama, koje mogu da izvode samo između država koje imaju nuklearno oružje.

Da bi odgovorile na nuklearno naoružavanje Severne Koreje, dve zemlje razgovaraju o načinima razmene informacija o funkcionisanju nuklearnih sredstava u vlasništvu SAD, kao i zajedničkom planiranju i izvršenju u skladu sa tim, navedeno je u saopštenju južnokorejskog predsedništva.

Visoki zvaničnik američke administracije ponovio je Bajdenovu izjavu, i rekao da je izvođenje zajedničkih nuklearnih vežbi sa Seulom "izuzetno teško" jer Južna Koreja nije nuklearna sila, ali da saveznici razmatraju poboljšanu razmenu informacija, zajedničko planiranje vanrednih situacija i eventualne vežbe računarskih simulacija.

Oba predsednika su zamolila svoje timove, posle sastanka u Kambodži u novembru, da istraže načine za odgovor nedavnim akcijama i izjavama Pjongjanga, koje su izazvale "sve veću zabrinutost", rekao je američki zvaničnik.

ZAJEDNIČKE NUKLEARNE VEŽBE Južna Koreja i SAD udruženo protiv pretnji Severne Koreje

Pjongjang je definisao Južnu Koreju kao nesumnjivog neprijatelja i obećao da će ove godine pojačati svoj nuklearni arsenal, nakon što je ispalio rekordan broj projektila 2022. i podstakao napetost slanjem dronova na jug u decembru, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading