AMERIČKA PARANOJA Kina će uzeti deo Meseca
Printscreen Twitter

Šef NASA Bil Nelson, je rekao da je Amerikancima "bolje da pripaze" da Kina, koristeći izgovor za naučno istraživanje, ne završi sa bazom na Mesecu.

On strahuje da će kineski predstavnici reći: "Klonite se sa ovog mesta, mi smo ovde, ovo je naša teritorija". Nelson se nada da će Amerikanci stići na Mesec ranije, ali je naglasio da je datum kineskog sletanja "sve bliže i bliže", prenosi Politiko.

Podsetimo, šef Roskosmosa Jurij Borisov najavio je potpisivanje međuvladinog sporazuma između Rusije i Kine o stvaranju naučne lunarne stanice. Od 2011. SAD su izbacile Kinu iz projekata istraživanja svemira u koje je uključena NASA.

Nelson je istakao da se SAD u ovoj industriji već takmiče sa Kinom.

"Bolje da se pobrinemo da prvo ne dođu do nekih od oblasti sa najbogatijim resursima pod maskom naučnog istraživanja“, rekao je Nelson.

Istovremeno je nagovestio da, steknuvši uporište, Kina neće pustiti Amerikance na "njihove" lunarne teritorije.

Kao analogiju, šef NASA je ukazao na situaciju u Južnom kineskom moru, gde je kineska vojska uspostavila baze na spornim teritorijama.

Dana 25. decembra, China Aerospace Science and Technologi Corporation (CASC) objavila je da će astronauti sleteti na Mesec do 2030. godine, a 2030-ih godina biće uspostavljena međunarodna stanica za istraživanje Meseca Međunarodna lunarna istraživačka stanica predvođena Kinom.

Ranije je vojni politikolog, vanredni profesor političke analize na Ruskom ekonomskom univerzitetu Plehanov, Aleksandar Perendžijev, rekao da Rusija i Kina imaju zajedničke interese u razvoju kosmičkih aktivnosti, kao i konkurenciju sa SAD.

"Ako naše zemlje ne nastoje da što pre dođu do Meseca i ovladaju njime, SAD će to učiniti, a mi ćemo doći na okupirano mesto", upozorio je ovaj politikolog.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading