ŠPIJUNSKA AFERA TRESE JAPAN! Kapetan mornarice predao tajna dokumenta admiralu u penziji, a onda je počeo haos!
EPA

Špijunska afera u japanskoj vojsci izbila je kada je kapetan mornarice predao poverljive informacije jednom admiralu u penziji.

To je izazvalo kritike iz SAD zbog manjka sigurnosnih mera kada su poverljive informacije u pitanju, zbog čega su u japanskoj vladi zabrinuti da bi moglo da dođe do pogoršanja u saradnji dve zemlje, navodi agencija Kjodo pozivajući se na svoje izvore.

Japansko ministarstvo odbrane objavilo je kako je Takaši Inue (54) u martu 2020. godine predao tajne informacije u vezi sa „situacijom u okruženju Japana“, kao i detalje o operacijama i obuci japanske mornarice.

Prema navodima tog ministarstva, penzionisani admiral, kom su predate tajne informacije, tražio je u januaru od analitičke jedinice mornarice da ga izvesti o stanju bezbednosti, ali nije zahtevao poverljive informacije.

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE JAPAN! Kapetan mornarice predao tajna dokumenta admiralu u penziji, a onda je počeo haos!

EPA

 

Iako nema dokaza da su tajne informacije preko admirala otišle nekoj trećoj strani, japanska vlada strahuje kako bi ovaj incident mogao da utiče na buduće dobijanje obaveštajnih podataka od SAD, koji imaju važnu ulogu u operacijama japanskih snaga, navodi Kjodo.

Načelnik štaba japanske mornarice, admiral Rio Sakai, rekao je na konferenciji za štampu kako će „nastojati da povrati poverenje zemalja koje su zabrinute“.

Sličnu izjavu dao je i ministar odbrane Jasakazu Hamada, koji je rekao kako curenje obaveštajnih podataka „podriva javno poverenje“, te da su to „shvatili veoma ozbiljno i uradiće najviše što mogu kako bi povratili poverenje“.

Hamada je najavio i da će biti donete drastične preventivne mere kako se ne bi ponovili ovakvi slučajevi, a neđu njima su i stroža pravila komunikacije između aktivnih i bivših vojnih lica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading