PROCURELE TAJNE INFORMACIJE AMERIČKE VOJSKE Hakeri sasvim slučajno nabasali na osetljiv sadržaj
Foto: AP Rafael Yaghobzadeh

Nemački kompjuterski klub kupio je nekoliko biometrijskih uređaja za snimanje na eBay-u i otkrio da oni i dalje sadrže otiske prstiju, skeniranje šarenice, fotografije i opise hiljada ljudi koji su komunicirali sa američkom vojskom u Iraku i Avganistanu, navodi Njujork tajms.

Inspirisani člankom iz 2021. godine o talibanima koji su zaplenili slične biometrijske uređaje nakon povlačenja SAD iz Avganistana, Matijas Marks i članovi Haos kompjuterskog kluba u Berlinu kupili su šest takvih uređaja na eBay-u, izvestile su tamošnji mediji.

Jedna od ovih mašina – Secure Electronic Enrollment Kit (SEEK II) koja je koštala Marksa 68 dolara – sadržala je skeniranje napravljeno u pritvorskim objektima, u patrolama, nakon bombaškog napada pored puta i lokalnog osoblja.

PROCURELE TAJNE INFORMACIJE AMERIČKE VOJSKE Hakeri sasvim slučajno nabasali na osetljiv sadržaj

Shutterstock/New Africa

 

Uređaj je poslednji put korišćen u blizini avganistanskog grada Kandahara 2012. godine, a većina pojedinaca čiji su podaci bili iz Iraka i Avganistana. SAD su nekoliko njih smatrale teroristima.

SEEK II je uređaj veličine kutije za cipele, sposoban da snima otiske prstiju, skeniranje šarenice i fotografije. On čuva ove podatke na memorijskoj kartici, omogućavajući vojnicima da sastave biometrijske informacije dok su u pokretu i kasnije ih otpreme u vojnu bazu podataka.

Da je američka vojska jednostavno uklonila memorijsku karticu uređaja, Marks i njegov tim ne bi mogli da vide lične podatke 2.632 osobe.

- Bilo je uznemirujuće što nisu ni pokušali da zaštite podatke - rekao je Marks za Tajms.

- Nije ih bilo briga za rizik, ili su ga ignorisali - dodaje on.

Nakon što su SAD povukle svoje snage iz Avganistana prošlog avgusta, talibani su navodno izvršili talas ubistava iz odmazde. Prema Hjuman rajts voču, militanti su gađali, između ostalih, meštane koji su radili za avganistansku vojsku koju podržavaju SAD. Talibansko vođstvo odbacilo je tvrdnje Human Rights Vatch-a, opisujući ih kao "klevetu protiv Islamskog Emirata Avganistan".

PROCURELE TAJNE INFORMACIJE AMERIČKE VOJSKE Hakeri sasvim slučajno nabasali na osetljiv sadržaj

EPA/STRINGER

 

Drugi SEEK II, koji je poslednji put korišćen u Jordanu 2013. godine, sadržao je otiske prstiju i skeniranje "male grupe pripadnika američkih službi", navodi Tajms, napominjući da bi, prema američkoj vojsci, ove informacije bile pohranjene tokom obuke.

Pentagon je rekao da "nije u mogućnosti da potvrdi autentičnost navodnih podataka" i pozvao Haos kompjuterski klub da vrati uređaje u SAD. Marks je za Tajms rekao da planira da izbriše podatke nakon što je ove nedelje predstavio svoja otkrića na hakerskom događaju u Berlinu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading