SEUL UZVRAĆA: Poslaćemo svoje dronove na provokaciju Severne Koreje
Foto: Printscreen

Pet severokorejskih dronova danas je uletelo na teritoriju Južne Koreje, od kojih je jedan leteo iznad Seula, izjavili su južnokorejski zvaničnici i najavili da će Seul uzvratiti "odgovarajućim merama" i poslati sopstvene dronove preko linije razgraničenja sa Pjongjangom.

"Neidentifikovani leteći objekti" su prvi put od 2017. godine preleteli demarkacionu liniju koja razdvaja dve Koreje, a primećeni su u oblastima Gimpo, kod ostrva Gangva i u oblasti Paju, što je dovelo do privremenog ograničenja civilnih letova u toj oblasti, prenosi agencija Jonhap.

Južna Koreja je podigla borbene avione i pokrenula protivvazdušnu odbranu, ali ni ispaljenih 100 projektila nije bilo dovoljno da se obori bar jedan od pet dronova.

Na dva seulska aerodroma su na zahtev vojske sat vremena bili suspendovani letovi.

Vojska Južne Koreje je zbog ove pretnje podigla u vazduh i laki avion KA-1 koji se iz nepoznatog razloga srušio u oblasti Hoengsang, 140 kilometara istočno od Seula.

Oba pilota su preživela. Prema mišljenju analitičara, Severna Koreja ima oko hiljadu dronova koji uglavnom služe za špijunažu, ali postoji zabrinutost da bi oni mogli i da nose biološko i hemijsko oružje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading