KONGRES USVOJIO TikTok blizu zabrane na vladinim uređajima u Americi
Foto: Shutterstock

Prema dvopartijskom zakonu o potrošnji koji je u petak prošao oba doma Kongresa, TikTok će biti zabranjen na vladinim uređajima, piše CNBC.

Predlog zakona, koji još uvek mora da potpiše predsednik Džo Bajden, takođe poziva platforme za e-trgovinu da učine više provera kako bi sprečile prodaju falsifikovane robe na mreži, i primorava kompanije koje žele da se bave velikim spajanjima da plaćaju više da podnesu prijavu kod antimonopolskih agencija.

Kongres nije uspeo da usvoji mnoge od najagresivnijih zakona koji ciljaju tehnološku industriju, uključujući antimonopolsko zakonodavstvo koje bi zahtevalo da prodavnice aplikacija koje su razvili Apple i Google daju programerima više opcija za plaćanje.

Zabrana TikToka na državnim uređajima mogla bi da koristi rivalskim platformama kao što su Snapchat, Facebook i Instagram koji se takođe bore za pažnju mladih potrošača. Predlog zakona uključuje izuzetak za sprovođenje zakona, nacionalnu bezbednost i istraživačke svrhe.

Zakonodavci sa obe strane, kao i direktor FBI-a Kristofer Rej, izrazili su strah da bi vlasnička struktura TikTok-a mogla da učini podatke korisnika u SAD ranjivim, jer kompanije sa sedištem u Kini po zakonu moraju da predaju korisničke podatke tamošnjoj vladi. TikTok je više puta rekao da njegovi podaci o američkim korisnicima nisu bazirani u Kini, iako je to malo uticalo na američke zakonodavce.

Aplikaciji svakako nije pomogla priča da je neprikladno prikupljala podatke korisnika, uključujući i one novinarke Financial Times-a, kako bi analizirala lokacije u okviru interne istrage.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading