SAD, SLOVENIJA, HRVATSKA, NEMAČKA... Ovo su neke od najvećih nesreća gde je došlo do curenja štetnih materija (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Prevrtanje vozova ma koliko zvučalo neverovatno, česta je pojava u svetu. Razlog za ovakve nesreće ponekad je tehničke prirode, usled zakazivanja same konstrukcije voza ili vozne pruge. Međutim, ovakve nesreće dešavaju se i često i zbog jakih udara vetrova, o čemu su rađenje i studije u svetu.

Podsetimo se sličnih nesreća u svetu, gde se prevrnula kompozicija voza i došlo do curenja štetnih materija.

Severna Dakota, SAD

Voz Minot oz Kanadske pacifičke železnice iskočio je iz šina, šireći gas amonijak po gradu, odlažući spasilačke operacije.

Nesreća se dogodila 18. januara 2002. godine.

Utvrđeno je da su uzrok bile male pukotine od zamora na šinama i spojnim šipkama, koje se rutinskim inspekcijama koje je tada sprovodio kanadski Pacifik nije moglo otkriti.

Dispečeri su rekli stanovnicima da zatvore vrata i prozore, prokuvaju vodu i pokriju lica mokrim krpama kako bi se suprotstavili amonijaku.

Reagovanje u vanrednim situacijama na katastrofu je bilo neorganizovano.

Lokalni menadžeri za hitne slučajeve nisu aktivirali gradski radio-bazirani sistem za hitne slučajeve. Sistem javnih sirena je otkazao tokom događaja i telefonski sistem 911 se preopteretio.

Pošto je bila sredina noći, bilo je malo ljudi na lokalnim radio stanicama, a svime je upravljao Clear Channel sa uglavnom automatizovanim programom.

Nikakva zvanična upozorenja za hitne slučajeve nisu izdata nekoliko sati, dok su zvaničnici Minot-a locirali menadžere stanica kod kuće.

Javna radio mreža Severne Dakote, Prairie Public Broadcasting, je obaveštena i emitovala je upozorenja građanima.

Slovenija, 2019.

U Sloveniji, u blizini granice sa Hrvatskom, voz je iskočio iz šina i tom prilikom se iz cisterne izlilo 10.000 litara kerozina.

Sve se odigralo u utorak 25. juna 2019. godine u popodnevnim satima.

Radnici slovenačke železnice i vatrogasci celu noć su bili na terenu da bi pokušali da zaustave dalje curenje goriva.

Teretni voz sa šest vagona saobraćao je na pruzi Ljubljana - Kopar, a kerozin je prevozio u Minhen. Prema pisanju slovenačkih medija, nesreća se dogodila u vodozaštitnom području, kod Hrastovlja, nedaleko od hrvatskih graničnih prelaza Požane i Jelovice.

U blizini se nalazi Rižana, najvažniji izvor pitke vode za slovenački deo Istre.

Minesota, SAD

Na nekontrolisanom železničkom prelazu u blizini raskrsnice državnog i okružnog puta, voz se sudario sa kamionom koji je prevozio anhidrovani amonijak (NH3). 

Nesreća se dogodila 2017. godine u državi Minesota, SAD.

Suzbijanje pare od strane lokalne vatrogasne službe stvorilo je vodu kontaminiranu azotom u putnom jarku gde je došlo do incidenta.

Kao podrška specijalizovanom izvođaču radova na železnici, stručne službe za zaštitu okoline obezbedile su vakumske kamione za pomoć u prenošenju proizvoda iz oštećene kamionske cisterne. Saobraćaj je kontrolisan u skladu sa dozvolom Ministarstva saobraćaja Minesote kako bi se pumpala i odlagala voda za suzbijanje u jarku.

Vakumski kamioni radili su 24 sata dnevno kako bi pumpali i dovozili preko 130.000 galona kontaminirane vode do obližnje deponije.

Tokom čitavog incidenta, državne službe su pružale podršku u zalihama i opremi izvođaču radova na železnici, kamionskoj firmi, drugim izvođačima za reagovanje zaposlenima u železnici, lokalnom okružnom odeljenju za vanredne situacije, policiji, lokalnoj vatrogasnoj službi i osoblju Državne agencije.

Luizijana, SAD

Voz je iskočio iz šina u naselju Paulina, okrug Sent Džejms, država Luizijana, SAD.

Spasioci su budno radili na čišćenju mesta gde je počelo da curi 20.000 galona hlorovodonične kiseline

Stanovnici područja su evakuisani, a prema rečima zvaničnika okruga Sent Džejms, boravak u hotelu za evakuisane je produžen za još jednu noć.

 

 

Naređena je evakuacija a zvaničnici su saopštili da je vagon koji je prevozio 20.000 galona hlorovodonične kiseline počeo da curi zbog iskakanja iz šina.

Ajova, SAD

Teretni voz iskočio iz šina u severozapadnoj Ajovi, SAD ispuštajući sirovu naftu u poplavljena polja koja se nalaze uz prugu izazivajući zabrinutost zbog moguće kontaminacije stambenih zaliha vode nizvodno, rekli su zvaničnici.

Nesreća se dogodila 23. juna 2018. godine. 

SAD, SLOVENIJA, HRVATSKA, NEMAČKA... Ovo su neke od najvećih nesreća gde je došlo do curenja štetnih materija (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Portparol BNSF-a za železnicu Endi Vilijams rekao je da niko nije povređen kada su 33 vagona cisterne za naftu iz Alberte iskočila iz šina u petak oko 4:30 ujutro, južno od Duna u okrugu Lion, oko 40 kilometara južno od granice sa Minesotom.

SAD, SLOVENIJA, HRVATSKA, NEMAČKA... Ovo su neke od najvećih nesreća gde je došlo do curenja štetnih materija (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Neki od tankera su bili ugroženi, što je dovelo do curenja nafte u poplavne vode i na kraju u reku Litl Rok nabujalu kišom.

BNSF je imao opasne materijale i stručnjake za zaštitu životne sredine na licu mesta i počeo je čišćenje u roku od nekoliko sati nakon iskakanja iz šina.

Teksas, SAD

Teretni voz Union Pacifika sa opasnim teretom iskočio je iz šina u blizini Državnog autoputa 95 u gradu Smitvilu, država Teksas, gde se verovalo da je hlorovodonična kiselina počela da curi iz rezervoara.

Nesreća se dogodila 26. septembra 2021. godine.

Zvaničnici grada Smitvila saopštili su da se incident dogodio oko 5 sati ujutru u ulici SH 95 i Bulevaru Martina Lutera Kinga. Iako niko nije povređen, a cisterne su bile prazne, iz grada je saopštenu da su uspeli da zadrže štetnu kiselinu.

Policija u Smitvilu i dobrovoljni vatrogasci postavili su perimetar da obezbede područje dok timovi Union Pacific Hazmat nisu došli do lokacije, gde su začepili tanker koji je prokišnjavao.

Vijaređo, Italija

Teretni voziskočio je iz šina i uleteo u kuće u malom italijanskom gradu, izazvavši eksploziju i požar u kojem je poginulo najmanje 12 ljudi, a povređeno najmanje 50, saopštili zvaničnici.

Do nesreće je došlo 30. juna, 2009. godine.

Voz sa 14 vagona išao je iz severnog grada La Specije za Pizu kada je nešto pre ponoći jedan zadnji vagon iskočio iz šina i udario u stambeni deo pored železničke stanice u toskanskom primorskom gradu Vijaređo.

Vagon napunjen tečnim prirodnim gasom eksplodirao je, srušivši pet zgrada i zapalivši ogromno područje. Kuće su se srušile ili spalile, ubijajući stanovnike dok su spavali.

Tačan broj mrtvih bio je nejasan jer su stotine spasilaca tragale kroz ruševine u potrazi za preživelima.

Gifhorn, Nemačka

Železnički saobraćaj prekinut je na ključnoj centralnoj njemačkoj liniji nakon sudara dva teretna voza, što je rezultiralo curenjem gasa propana.

SAD, SLOVENIJA, HRVATSKA, NEMAČKA... Ovo su neke od najvećih nesreća gde je došlo do curenja štetnih materija (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Nesreća se dogodila 18. oktobra ove godine.

SAD, SLOVENIJA, HRVATSKA, NEMAČKA... Ovo su neke od najvećih nesreća gde je došlo do curenja štetnih materija (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

Jedan od vozova koji su učestvovali u nesreći, koja se dogodila u blizini zajednice Gifhorn, prevozio je 25 vagona cisterni punih propana, od kojih su dva procurela, rekao je tada portparol policije.

Dve cisterne su iskočile iz šina, a dva su se u potpunosti srušila na bok.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Mina

26.12.2022 09:44

Svuda u svetu se svaki dan prevrće i proliva amonijak samo opoziciji smeta jer mrze Vuĉića. Nikom ne smeta malo amonijaka, narod ćuti i trpi, samo se oni žale

Mirko

26.12.2022 10:05

@Mina - Interesuju me problemi i incidenti sa opasnim materijama kod nas a ne u svetu mislim dasmo postali nesposobni za normalan rad a svaka vlast je pomoqla da budemo sve qori