UPOZORENJE KINE SAD: Prestanite sa maltretiranjem i sabotiranjem
EPA/MARK R. CRISTINO

Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da Amerika mora da prestane sa suzbijanjem razvoja Kine i da odustane od politike „jednostranog maltretiranja” , navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Vang je rekao da SAD moraju da obrate pažnju na legitimne interese Kine, da prestanu da obuzdavaju i suzbijaju njen razvoj i da prestanu sa stalnim igranjima oko „kineskih crvenih linija”, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru sa Blinkenom, Vang je naglasio da dve strane treba da se fokusiraju na sprovođenja u delo dogovora koji su postigli američki predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Điping tokom susreta na Baliju u praktične politike i konkretne akcije, a ne na „crvene linije”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„ Neophodno je pojačati konsultacije o vodećim principima kinesko-američkih odnosa, promovisati dijalog na svim nivoima i rešavati konkretna pitanja između dve zemlje kroz zajedničke radne grupe”, rekao je Vang.

Tokom susreta dvojice lidera na samitu na Baliju Bajden je izneo primedbe na „prisilne i sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu”, za koje je rekao da potkopavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i u širem regionu i ugrožavaju globalni prosperitet.

Si je tada to nazvao „prvom crvenom linijom” koja se ne sme preći u odnosima Kine i SAD, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading