OGLASILI SE TALIBANI: Evo zašto ne daju devojkama da studiraju
EPA

Dok se talibani suočavaju sa široko rasprostranjenim kritikama zbog zabrane ženama da pohađaju univerzitete u Avganistanu, oni brane svoju odluku, navodeći da studentkinje nisu poštovale uputstva, uključujući pravilan kodeks oblačenja.

Talibanski ministar za visoko obrazovanje Nida Mohamed Nadim rekao je da je zabrana neophodna kako bi se sprečilo mešanje polova na univerzitetima i zato što veruje da neki predmeti koji se predaju na univerzitetima krše principe islama.

"Nažalost, nakon 14 meseci nisu sprovedena uputstva Ministarstva visokog obrazovanja Islamskog Emirata u vezi sa obrazovanjem žena“, rekao je Nadim u intervjuu državnoj televiziji.

Drugi razlog koji je naveo za zabranu univerziteta je nepoštovanje kodeksa oblačenja.

"Rekli smo devojkama da imaju odgovarajući hidžab, ali one nisu poštovale pravilo i nosile su haljine kao da idu na svadbenu ceremoniju", objasnio je on.

"Devojke su studirale poljoprivredu i inženjerstvo, ali ovo nije odgovaralo avganistanskoj kulturi. Devojke bi trebalo da uče, ali ne u oblastima koje su protiv islama i avganistanske časti."

Ministar tvrdi da talibani rade na rešavanju ovih problema i da će se univerziteti ponovo otvoriti za žene kada problemi budu rešeni.

Međutim, tako su tvrdili i za pristup srednjoj školi za devojčice, rekavši da će se nastava za njih nastaviti kada se reše "tehnički problemi" oko uniformi i transporta, što do danas nije rešeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading