"TO BI RAZBILO NATO!" Bajden javno priznao strahove Zapada
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Bajden i Zelenski odgovorili su na pitanja četvorice novinara nakon sastanka u Beloj kući. Poslednji je došao od ukrajinskog novinara, koji je pitao zašto Zapad jednostavno ne da Ukrajini „sve što joj je potrebno da oslobodi sve teritorije“.

„Njegov odgovor je da“, mrko je rekao američki predsednik, pokazujući na Zelenskog, koji je na smeh okupljene štampe odgovorio „Slažem se“.

Bajden je tada istakao da su SAD „posvetile ogromnu količinu bezbednosne pomoći Ukrajini“ čak i pre nego što su neprijateljstva eskalirala u februaru – iako je u svojim pripremljenim izjavama nazvao rusku vojnu operaciju „neisprovociranom i neopravdanom“.

„Dali smo Ukrajini ono što im je bilo potrebno kada je trebalo da se odbrane“, uključujući stotine tenkova, oklopnih vozila, artiljerije i municije, rekao je on.

Činiti više bi imalo „perspektivu razbijanja NATO-a, razbijanja Evrope i ostatka sveta“, rekao je Bajden, napominjući da je proveo „stotine“ sati ubeđujući partnere širom sveta da pomognu Ukrajini, ali „oni su ne traže Treći svetski rat“ boreći se direktno protiv Rusije. "Ali rekao sam previše." - dodao je Bajden.

Zelenski je stigao u Vašington u, kako su američki mediji opisali, tajno dogovorenu posetu, iako je vest o tome procurila u odabrane medijske kuće u utorak.

"PUTOVANJE U HOLIVUDSKOM STILU" Prva reakcija Moskve: Amerika provocira, posledice će biti nezamislive!

Pentagon je otkrio da su SAD samo ove godine poslale vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 20 milijardi dolara. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio je ranije u sredu da je Kijev već dobio oružje i municiju u vrednosti od više od 97 milijardi dolara i da se Rusija već bori protiv čitavog Zapada.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading