STRAŽA IH NE PUŠTA DALJE OD KAPIJE! Talibani lupili zabranu ženama: Nema studiranja!
Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Ministarstvo obrazovanja talibanskih vlasti uputilo je naredbu svim javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama da se ženama do daljeg suspenduje pristup univerzitetima. U skladu sa odlukom vlade, straža je sa kapije vraćala studentkinje koje su krenule na nastavu.

"Krenule smo na univerzitet, talibani koji su stajali na kapiji su nam rekli da nam nije dozvoljeno da uđemo na univerzitet... Svi su plakali", kaže Šaista, studentkinja privatnog univerziteta u Kabulu.

STRAŽA IH NE PUŠTA DALJE OD KAPIJE! Talibani lupili zabranu ženama: Nema studiranja!

Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

 

Profesor na drugom univerzitetu, koji nije želeo da otkriva svoj identitet, napominje da studentkinje nemaju drugi izbor osim da prate instrukcije.

Studentkinje sa kojima je Rojters razgovarao kažu da im je veoma teško da prihvate ovu odluku.

"Ja ne mogu da verujem šta se dešava... Kad u društvu nema obrazovanja za žene, kako možemo da se nadamo svetloj budućnosti?", upitala je Hasiba, studentkinja treće godine Fakulteta političkih nauka.

Bi-Bi-Si navodi da su žene u Kabulu organizovale manji protest zbog ovakve odluke, a društvenim mrežama proširili su se snimci uznemirenih devojaka, koje su, tešeći se međusobno, izašle na ulicu kako bi tražile da im se omogući pravo na obrazovanje.

"Danas izlazimo na ulice Kabula da dignemo glas protiv zatvaranja univerziteta za devojke", rekle su demonstrantkinje iz grupe "Jedinstvo i solidarnost žena u Avganistanu".

Međutim, Bi-Bi-Si navodi da su talibani ove demonstracije brzo rasturili.

Prema naredbi koja je izdata juče, odluku o udaljavanju žena sa univerziteta doneo je kabinet talibanske vlade u Kabulu. Iako je poslednjih meseci iz redova talibanske vlasti bilo izjava koje su išle u prilog ženskom obrazovanju, agencija Rojters navodi da konačni sud o važnim odlukama poput ove ima vrhovni talibanski duhovni vođa, sa sedištem u južnom gradu Kandaharu.

"Ova odluka se očekivala nedeljama, što je podstaklo da neki zapadni zvaničnici počnu da govore o dodatnim sankcijama i o daljim ekonomskom ograničenjima za Avganistan", rekao je konsultant u Međunarodnoj kriznoj grupi Grem Smit.

Međutim, ističe da će "poplava gneva sa Zapada" ojačati odlučnost talibanskog rukovodstva, koje sebe definiše kao "bedem protiv spoljašnjeg sveta".

STRAŽA IH NE PUŠTA DALJE OD KAPIJE! Talibani lupili zabranu ženama: Nema studiranja!

Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

 

Ujedinjene nacije i nekoliko zemalja osudile su naredbu koja Avganistan vraća u prvi period vladavine devedesetih godina, kada devojčice nisu mogle da dobiju formalno obrazovanje.

Reagovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, koji je poručio da se radi o jedinstvenom potezu u svetu, kojim se krše prava i težnje Avganistanaca, a njihova zemlja lišava doprinosa žena društvu.

"Rodni progon je zločin protiv čovečnosti", napisao je Borelj na Tviteru.

Talibansko rukovodstvo je reklo da želi mirne odnose sa međunarodnom zajednicom ali da stranci ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari.

Od kada su talibani ponovo preuzeli vlast u Avganistanu, prava žena i devojčica su drastično smanjena. Što se tiče obrazovanja, prvobitno su isključene iz srednje škole, a sada su i izbačene sa fakulteta. Ranije, ovog meseca, talibanska vlast je najavila da će dozvoliti devojčicama da polažu maturu.  

TRAGEDIJA U KABULU: Najmanje 19 osoba poginulo u eksploziji

Talibanska administracija je dosad obaveštavala javnost da radi na planu za srednjoškolsko obrazovanje za devojčice, ali nije rečeno u kom vremenskom periodu se taj plan može očekivati.

Iako su postojali signali da će u martu sve srednje škole biti otvorene za devojčice, nakon najnovije odluke talibanskih vlasti nije izvesno da će se te najave sprovesti u delo.

Pošto su preuzeli vlast prošle godine nakon 20 godina rata, talibni su obećali umerenu vladavinu, uz osnaživanje prava žena i manjina.

Umesto toga, talibani primenjuju svoje tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata, što uključuje zabranu studiranja za žene.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading