VAŠINGTON STREPI! Ruska i kineska vojska udružuju snage
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

„Zajednička vežba ima za cilj da pokaže odlučnost i sposobnost dve strane da zajednički odgovore na pretnje pomorskoj bezbednosti i održe međunarodni i regionalni mir i stabilnost“, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Kako je navedeno vežba će se održati u vodama istočno od morskog područja od Džoušana do Tajdžoua, u provinciji Džeđijang.

Ministarstvo ističe da je interakcija između kineske i ruske vojske dokaz da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Pekinga i Moskve produbljuje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da će Rusija i Kina održati zajedničke pomorske manevre od 21. do 27. decembra.

BLIŽI SE KRAJ Od SAD ostalo samo ime

Rusiju će na vežbama predstavljati vodeći brod Pacifičke flote, krstarica Varjag, fregata Maršal Šapošnjikov, ratni brodovi Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov i Perfekt.

Od kineskih pomorskih snaga će u vežbu biti uključena dva razarača, dva patrolna broda, integrisani brod za snabdevanje i dizel podmornica.

Ministarstvo je takođe saopštilo da će u vežbama, osim brodova, učestvovati i mornarički avioni i helikopteri Pacifičke flote i Ratne mornarice Oslobodilačke narodne armije Kine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading