MALO DETE PREŽIVELO NAPAD NILSKOG KONJA! Komšija hitro reagovao i učinio nešto skoro neverovatno!
Foto: Printscreen/Youtube

Dvogodišnji dečak Pol Iga iz Ugande preživeo je napad pobesnelog nilskog konja, koji je mališana najpre skoro celog progutao, a onda ga ispljunuo gotovo nepovređenog.

Lokalni mediji navode da se neverovatan incident desio sredinom prošle nedelje u blizini Edvardovog jezera na granici između Ugande i Demokratske Republike Kongo, a da je mališana zapravo spasao njegov komšija, koji je kamenjem gađao nilskog konja, zbunio ga i naterao u beg.

Uplašio se

Policija je saopštila da je zver napala dvogodišnjaka dok se igrao ispred svoje kuće u mestašcetu Katve Kabatoro u Nacionalnom parku "Kraljica Elizabeta". Nilski konj je izašao iz Edvardovog jezera, prišunjao se dečaku, koji ga zaigran nije ni primetio. Potom je skočio na njega i praktično ga celog progutao. Jeziv napad video je dečakov sused Krispas Bagonza, nakon čega se kamenicama obrušio na životinju.

Kako je Bagonza kasnije ispričao policiji, iz ogromnih čeljusti nilskog konja virile su samo dečakove noge. Iako je mislio da je mališan već nastradao, on je počeo da ga gađa, viče i mlatara rukama kako bi uplašio ogromnog sisara. U toj nameri je očigledno i uspeo, budući da je zver, zatečena napadom, ispljunula malog Pola Igu, a potom pobegla nazad u jezero.

 

 

- Dečak je preživeo zahvaljujući velikoj hrabrosti i pribranosti njegovog komšije Krispasa Bagonze. On je bio u blizini kada se dogodio napad i video je da nilski konj guta mališana. Odmah je pritrčao i krenuo da baca kamenje na životinju. Nilski konj očigledno nije očekivao tako nešto, pa se uplašio i ispljunuo dečaka. Brzo se okrenuo i vratio u Edvardovo jezero, udaljeno nekih 700-800 metara, iz kojeg je i došao. Bagonza je heroj, naterao je životinju da ispljune dečaka. Da nije bilo njega, sigurno bi se dogodila velika tragedija - rekao je novinarima šef lokalne policijske stanice.

Biljojedi koji godišnje ubiju više od 500 ljudi

Nilski konji su najopasniji kopneni sisari na svetu, koji godišnje u Africi ubiju više od 500 ljudi. Uprkos tome što su biljojedi, oni su izuzetno agresivna i teritorijalna stvorenja. Mogu biti teški i više od dve tone, ali su izuzetno pokretni i u vodi i van nje. Imaju oštre zube i bez većih problema mogu da ubiju odraslog čoveka, a kamoli dete.
Veoma su društvene životinje i žive u grupama do 40 jedinki. Međutim, surovo brane svoju teritoriju i napadaju svakog ko se usudi da im priđe blizu. 

Na kućnom lečenju

Mediji navode da je Pol Iga bio u stanju šoka i da mu je glava bila krvava, te je odmah prebačen u bolnicu u obližnjem gradu Mpondve. Tamo su, međutim, doktori utvrdili da je pretrpeo samo lakše povrede, odnosno da ima nekoliko sitnijih ogrebotina na glavi i leđima. Ubrzo se oporavio i od šoka, pa je pušten na kućno lečenje.

- Zvučni neverovatno, ali dečak je bio praktično nepovređen, iako ga je nilski konj gotovo celog progutao. Dali smo mu vakcinu protiv besnila, to je standardna procedura. Pušten je na kućno lečenje, ali pratićemo njegovo stanje - rekao je lekar iz bolnice u Mpondveu.

Lokalni zvaničnici saopštili su da je ovo prvi put da neki nilski konj iz Edvardovog jezera napada ljude, ali su poručili meštanima da budu oprezni i da ne puštaju decu da se igraju u blizini obale.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading