OVO JE BITAN USLOV ZA KRAJ RATA U UKRAJNI! Šolc otkriva šta Zapad nikada ne bi trebalo da uradi
EPA/OMER MESSINGER

Zapadne nacije nikada ne bi trebalo da napuste razgovore sa Moskvom, bez obzira na to koliko su velike „razlike“ između dve strane, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc za nemački list SZ u intervjuu objavljenom u petak.

Odustajanje od bilo kakvih pregovora sa Moskvom samo bi otežalo zadatak okončanja tekućeg sukoba u Ukrajini, smatra kancelarka.

„Ono što je važno jeste da, uprkos velikim razlikama u [našim] stavovima, ne dozvolimo da se nit razgovora sa Rusijom prekine“, rekao je Šolc, dodajući da „ako ne razgovaramo, bilo bi još manje verovatno da će Rusija  prekinuti rat."

Kancelar i dalje krivi Moskvu za njen tekući sukob sa Kijevom i tvrdi da bi Rusija trebalo da bude proaktivna u zaustavljanju vojne akcije. Ipak, kancelar se takođe zalaže za rešenje putem pregovora, a ne za vojno rešenje. "Za rešavanje sukoba biće potrebno razgovarati“, rekao je on za SZ.

Kancelar je izrazio nadu da ćemo „kada se ovaj rat završi i kada budemo imali posla sa drugom Rusijom... sposobnom da sklopi mir, možda ponovo moći da živimo zajedno“. On nije precizirao šta misli pod „drugačijom Rusijom“.

GDE SU NEMAČKI TENKOVI? Šolcova izjava ruši snove Kijeva!

Nemački kancelar je više puta pozivao na nastavak dijaloga sa Moskvom, tvrdeći da je to jedina održiva opcija za okončanje borbi u Ukrajini. Ranije u decembru, on je svoju odluku da „nastavi da razgovara“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom branio rekavši da želi da doživi trenutak kada će biti moguće „izvući se iz ove situacije“.

Šolc i Putin razgovarali su telefonom 2. decembra. Prema rečima Kremlja, njih dvojica su razgovarali o „različitim aspektima situacije u Ukrajini“. Šolc je tada rekao da je „osudio ruske vazdušne napade” na ono što je nazvao „civilnom infrastrukturom u Ukrajini”. U subotnjem intervjuu za SZ, on je takođe nazvao ove vazdušne napade „očiglednim kršenjem međunarodnog prava“.

NOVI KRAH AMERIKE Bivši obaveštajac otkrio propast paklenog plana protiv Rusije

Ruske snage gađaju neke od energetskih infrastrukturnih objekata Ukrajine od oktobra. Rusko Ministarstvo odbrane veruje da su oni ključni za vojne sposobnosti Kijeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading