SMANJILI OBROKE, A I REĐE SE TUŠIRAJU Britanci se usled sveopštih poskupljenja smrzavaju u svojim domovima, jedu hranu s isteklim rokom trajanja
Foto: Shutterstock

To je pokazalo novo istraživanje Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Prema najnovijem izveštaju, 23 odsto odraslih povremeno, retko ili nikada nije moglo udobno da zagreje svoju dnevnu sobu u poslednje dve sedmice, prenose Novosti.

"PLAĆAJU I MUŠKE I ŽENSKE PROSTITUTKE!" Skandal trese ostrvo! Otkriveno šta rade britanski poslanici!

Takođe, 63 procenta odraslih koristi manje gasa i struje zbog povećanja troškova života, a 96 odsto tih odraslih koristi manje grejanja, navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu ONS-a.

Na pitanje o merama koje preduzimaju da bi se zagrejali ove zime, 82 procenta ispitanika je reklo da koristi više odeće ili ćebadi, 46 odsto samo greje prostorije koje koristi, 31 procenat koristi flaše sa toplom vodom ili mikrotalasne grejače, dok 27 posto odlučuje da ranije ide u krevet.

Ostale mere uključuju smanjenje upotrebe mašina za sušenje i pranje veša, kao i manje kupanja ili tuširanja.

Prema podacima ONS-a, mnoga domaćinstva su već smanjila potrošnju energije, a 34 odsto anketiranih odraslih reklo je da je smanjenje grejanja negativno uticalo na njihovo zdravlje ili generalno dobrobit.

Istraživanje ONS-a o "uticaju pritiska zime", takođe, je pokazalo da je 16 procenata odraslih zabrinuto da će im ponestati hrane pre nego što budu imali novca da kupe još, a 19 odsto je smanjilo veličinu porcije.

Studija je pokazala da 17 procenata jede hranu kojoj je istekao rok upotrebe.

Anketa u kojoj je učestvovalo skoro 5.000 britanskih domaćinstava usledila je nakon što je inflacija u zemlji u novembru dostigla 10,7 odsto, što je neznatno niže u odnosu na 11,1 procenat u prethodnom mesecu, ali i dalje znatno iznad stope od dva odsto koju je projektovala Banka Engleske.

Naredni izveštaj ONS-a o posledicama zime biće objavljen 20. januara 2023. godine.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
AcA

17.12.2022 17:39

Kod njih 11 posto inglacija a kod nas 50 posto inflacija... Jel stvarno mislite da je narod glup pa da ne vidi tooo....