NAORUŽAVANJE U INDO-PACIFIKU ''Zemlja izlazećeg sunca'' planom uvećanja vojnih kapaciteta po budžetu postaje treća vojna sila sveta!
EPA-EFE/Robert Perry

Japan je predstavio danas svoj plan za najveće uvećanje vojnih kapaciteta od Drugog svetskog rata, pri čemu će izdvojiti 320 milijardi dolara za naoružanje u narednih pet godina, čime će ta zemlja postati treća u svetu po veličini budžeta za vojsku, posle SAD i Kine.

JOŠ JEDNA ZEMLJA PRAVI HIPERSONIČNO ORUŽJE Ministarstvo odbrane osniva dve posebne jedinice

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se ta zemlja nalazi na prekretnici i da je povećano naoružavanje odgovor Japana na različite bezbednosne izazove sa kojima se zemlja suočava.

Kišida je istakao da će Japan takođe proširiti transportne kapacitete i razviti sajber ratne sposobnosti, preneo je Rojters.

U strateškom planu japanske vlade ocenjuje se da je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala temelje međunarodnog poretka i ukazuje da Kina predstavlja najveći strateški izazov sa kojim se Japan ikada suočio jer Peking nije isključio upotrebu sile da bi Tajvan stavio pod svoju kontrolu.

Vojna strategija Japana omogućiće bezbednost u regionu Indo-Pacifika, rekao je ambasador SAD u Japanu Ram Emanuel. Peking je optužio Japan da iznosi lažne tvrdnje o Kini u novoj vojnoj strategiji bezbednosti.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading