NOVA FAZA ISTRAGE Pretres prostorija Makronove stranke zbog finansiranja predsedničke kampanje
Foto: Shutterstock

Istraga o mogućim neregularnostima u finansiranju kampanje Emanuela Makrona za predsedničke izbore 2017. i 2022. godine danas je ušla u novu fazu, jer je prvi put izvršen pretres sedišta Makronove stranke Preporod.

Pretres je izvršen i u prostorijama udruženja za finansiranje političke obuke, kao i u sedištu američke konsultantske kompanije Mekenzi, koje su već bile pretraživane prošlog maja, saopšteno je iz Francuskog finansijskog tužilaštva .

Kako je preneo ''Liberasion'', iz stranke Preporod je, međutim, saopšteno da je pretres izvršen "samo u prostorijama tima predsedničke kampanje, ali ne i u glavnim stranačkim kancelarijama". "​Normalno je da tužilaštvo slobodno i nezavisno istražuje da bi se rasvetlilo ovo pitanje", izjavio je portparol stranke Loik Sinjor.

Pretresi su sprovedeni na zahtev istražnog sudije uključenog u dve sudske istrage otvorene krajem oktobra zbog navodnog "neusklađenog vođenja računa Makronove kampanje, umanjivanja nekih obračunskih elemenata na računu kampanje i favoriziranja određenih firmi pružalaca usluga".

Korišćenje javnih sredstava u korist nekih firmi izazvalo je žestoke kontroverze, ali opozicija je posebno odreagovala i pozvala na istragu o mogućem favorizovanju američke konsultantske kompanije Mekenzi. Krajem novembra je i ministar privrede Francuske Bruno Le Mer prepoznao "zloupotrebe" u vladi zarad korišćenja usluga te američke konsultantske kuće, navodi ''Liberasion''.

U nedavno objavljenom izveštaju francuskog Senata navodi se da kompanija Mekenzi nije plaćala korporativne poreze u Francuskoj između 2011. i 2020. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading