35. GODINA OD OSNIVANJA HAMASA Na mitingu u Gazi lideri islamisitičkog pokreta zakleli se na prkos novoj desničarkoj vladi Izraela
Foto: Shutterstock

Lideri islamističkog pokreta Hamas zakleli su se na prkos na mitingu povodom obeležavanja 35. godišnjice osnivanja, kao svojevrstan odogovor na to što će do kraja meseca biti formirana jedna od najtvrdokornijih desničarskih vlada u istoriji Izraela.

Govoreći pred morem zelenih zastava u Katibi u Gazi, lider pokreta u tom gradu Jahja Al Sinvar rekao je Palestincima da će se suočiti sa "otvorenim sukobom" sa Izraelom, prenosi Rojters.

IZRAELSKA VOJSKA RAKETIRALA POJAS GAZE Pogođena Hamasova fabrika oružja, Palestina uzvratila udarima na južni Izrael

On smatra da kompleksu džamija Al Aksa u Jerusalimu, lokalitetu poštovanom i od muslimana i od Jevreja, koji ga znaju kao Hram Maunt, preti zatiranje od "talmudske, fašističke, cionističke, desničarske vlade" i rekao da će Hamas na to odgovoriti silom.

"Doći ćemo do vas sa beskrajnim brojem raketa i vojnika", zapretio je Al Sinvar, optužujući koaliciju premijera Benjamina Netanijahua zbog prizivanja "verskog rata".

Navodi se da su desetine hiljada pristalica Hamasa ispunile trg, dok se svečana muzika čula preko zvučnika i pripadnici oružanog krila Hamasa u crnim uniformama marširali su kroz gomilu. Napominje se da miting dolazi u vreme kada se Netanijahu sprema da preuzme vladu kao čelnik koalicije koja ujedinjuje njegovu stranku Likud s tvrdolinijaškim verskim partijama.

Rojters podseća da Hamas, nastao 1980-ih, preuzeo vlast u Gazi nakon što je pobedio rivala Fatah na izborima 2006. i zadržao upadljivo neprijateljstvo prema Izraelu.

Međutim, otkako je taj pokret vodio desetodnevni rat sa Izraelom koji se završio prekidom vatre pre više od godinu dana, odnosi između dve strane na terenu bile su, ako ne mirne, onda bar pod kontrolom, ocenjuje agencija.

Ističe se i to da, uprkos nasilju na Zapadnoj obali koje je odnelo najmanje 165 palestinskih života, Hamas nije intervenisao i ostao nem i u avgustu, kada su izraelski avioni bombardovali lokacije povezane sa manje militantnom grupom Islamski džihad u Gazi.

Međutim, kako se navodi, najveći izazov Hamasa je kod kuće zbog loše ekonomske situacije i stope nezaposlenosti od 50 odsto u Gazi, pa je pokret pod sve većim pritiskom da se poboljša kvalitet života za 2,3 miliona Palestinaca, koji su se u tom gradu "nagurali" za poslednjih 15 godina, iz Izraela i susednog Egipta.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading