ZVUK SA CRVENE PLANETE! NASA snimila "Peščanog đavola"  (VIDEO)
Shutterstock

Deo rovera direktno je bio pogođen vihorom prašine koji je bio veličine velike stambene zgrade.

„Perseverans" je uspeo da snimi zvuk vihora svojim mikrofonom, tokom svoje kompleksne misije istraživanja. Stiče se utisak da uskovitlani vrtlog na Marsu zvuči slično kao kratkotrajni vihor na Zemlji.

Podaci iz kompletnog paketa senzora rovera, uključujući njegovu navigacionu kameru, upareni sa kompjuterskim modeliranjem navode istraživače da veruju da se ovaj „marsovski đavo prašine" protezao 25 metara u širinu i 118 metara u visinu.

Nalazi su ove nedelje objavljeni u časopisu Nature Comunications i potpisuju ga članovi tima koji predvodi Naomi Mardok, naučnik sa Univerziteta u Tuluzu u Francuskoj.

- Ovaj slučajni susret sa peščanim đavolom pokazuje potencijal akustičkih podataka za rešavanje brze strukture vetra u atmosferi Marsa - piše u članku.

Čini se da na prostoru kratera „Jezero" ima više „peščanih đavola" nego na drugim lokacijama na Marsu.

Osim što su pomogli naučnicima da bolje razumeju obrasce vetra i vremena na Crvenoj planeti, koja je poznata po masivnim i povremeno globalnim olujama prašine, istraživači su takođe mogli da identifikuju pojedinačna zrna prašine ili peska u vihoru koji utiče na mikrofon.

- Uticaji zrna su uzrokovali poremećaj hardvera na površini Marsa. Merenje verovatnoće ili stope uticaja zrna može pomoći u budućem dizajnu instrumentacije ili u planiranju operacija - piše u izveštaju.

Naučnici se nadaju da će „Perseverans" naići na još jednog „prašnjavog đavola" na drugoj lokaciji, kako bi mogli da uporede kako i u kojoj meri različiti geografski uslovi utiču na strukturu mini marsovskih pijavica.

NOVI SVEMIRSKI PROGRAM Letelica Orion sletela u Tihi okean

Istražujući područje drevne rečne delte na Marsu, rover „Perseverans" američke svemirske agencije Nasa, uspeo je da prikupi do sada najdragocenije uzorke na misiji otkrivanja odgovora na pitanje o tome - da li je ikada postojao život na Crvenoj planeti, tvrde naučnici. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading