OVO BI BILA PREKRETNICA U RATU Amerika podržava napad na Rusiju, Ukrajina mora da pobedi što pre!
Foto: Alo ilustracija M.J.

Otkako su u oktobru počeli napadi na civilne mete, Pentagon je revidirao svoju procenu pretnje rata u Ukrajini. Što je najvažnije, to uključuje nove zaključke o tome da li bi isporuke oružja Кijevu mogle da dovedu do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

Ovo znači da su sada velike šanse da će Vašington snabdevati Kijev oružjem većeg dometa, što bi moglo da bude prekretnica u devetomesečnom ratu između Ukrajine i Rusije.

Rat u Ukrajini, 293. dan - Alo.rs

- Još uvek koristimo iste eskalacijske kalkulacije, ali strah od eskalacije se promenio od početka. To je zato što se računica rata promenila kao rezultat patnje i brutalnosti kojima su Ukrajinci izloženi - rekao je za "Tajms" izvor iz američke odbrane.

Vašington je sada manje zabrinut da bi novi udari dugog dometa unutar Rusije mogli da dovedu do dramatične eskalacije. Prethodno je Pentagon bio oprezniji u pogledu napada na Rusiju, jer se plašio da će Кremlj uzvratiti taktičkim nuklearnim oružjem ili gađanjem susednih zemalja NATO-a.

Međutim, Vašington ne želi da se javno vidi da daje zeleno svetlo Кijevu za napad na rusko tlo. Američki zvanični stav o ukrajinskim napadima unutar Rusije definisao je ove nedelje državni sekretar Entoni Blinken, koji je rekao: "Nismo ohrabrili Ukrajince da napadaju unutar Rusije, niti smo im to omogućili".

Međutim, jedan odbrambeni izvor je rekao drugačije.

- Mi ne kažemo Кijevu: "Nemojte udarati Ruse". Ne možemo im reći šta da rade. Na njima je kako će koristiti svoje oružje. Ali kada koriste oružje koje smo mi isporučili, jedino na čemu insistiramo je da ukrajinska vojska bude u skladu sa međunarodnim ratnim zakonima i Ženevskim konvencijama.

- To su jedina ograničenja, ali to ne uključuje ciljanje ruskih porodica i atentate. Što se nas tiče, Ukrajina se pridržava toga - dodao je.

U okviru ovih ograničenja koje je postavio Pentagon, Кijev sada usvaja agresivniju, uporniju ofanzivu na ciljeve unutar Rusije. Ukrajina je bila oprezna, pa koristi sopstvene bespilotne letelice umesto oružja koje je isporučila Amerika. Bespilotne letelice, zasnovane na sovjetskim sistemima za nadzor Tupoljev TU-141 Striž razvijenim 1970-ih, reprogramirane su da bi imale veći domet i jaču municiju za lansiranje na maloj visini.

Modifikovani TU-141 korišćeni su prošle nedelje za tri napada na vojne baze do 400 kilometara unutar ruske granice i na rezervoare goriva oko 100 kilometara preko ukrajinske granice, u sva tri slučaja izbegavajući protivvazdušnu odbranu.

Ukrajina i Amerika igraju opreznu igru u vezi sa ovim napadima, koji su dodali hrabri novi sastojak ratu dronova između Rusije i Ukrajine. Pentagon odbija da daje bilo kakve javne izjave o napadima, dok je Кijev odbio da preuzme odgovornost.

Ako SAD odluče da isporuče Ukrajini oružje većeg dometa, strah od potencijalne eskalacije mogao bi se dramatično povećati, piše "Tajms". Ali zvaničnici Pentagona su jasno stavili do znanja da se ozbiljno razmatraju zahtevi Кijeva za američko oružje većeg dometa, uključujući rakete i borbene bombardere koji bi mogli da se koriste za još efikasnije napade unutar Rusije ili okupiranog Кrima.

- Sve je na stolu - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Oružje koje je visoko na listi želja Кijeva uključuje vojni taktički raketni sistem (ATACMS), koji ima domet od 300 km i bio bi razorno efikasan ako bi se koristio u napadima dubokog prodora unutar Rusije.

Pentagon je, u razgovorima sa saveznicima u NATO-u, do sada odlagao odluku o tome da Ukrajini ponudi taj hardver. Takođe, američki odbrambeni izvori su nedavno okrili da je artiljerijski raketni sistem HIMARS, Ukrajinci već nekoliko meseci koriste, u tajnosti modifikovan kako ne bi mogao da dosegne rusku teritoriju.

Dron koji Ukrajina želi više od bilo kog drugog je američki MК-1C "gray eagle" , koji ima domet od 400 km, naoružan je sa četiri "hellfire" rakete ili osam "stinger" raketa, može da ostane u vazduhu više od 24 sata i opremljen je sofisticiranim izviđačkim sistemom.

Erik Edelman, koji je bio top stručnjak za politiku u Pentagonu i radio sa Stejt departmentom kao ambasador u Finskoj i Turskoj, veruje da dalje odlaganje u snabdevanju takvim sistemima oružja više nije održivo.

- Administracija je preterano samozastrašena perspektivom navodne eskalacione spirale koja je uglavnom iluzorna. Najbolja stvar za sve je da Ukrajinci mogu da pobede što je pre moguće. Zato ima smisla dati im ATACMS i "gray eagle" i pomoći im da sastave i paket glavnih borbenih tenkova - rekao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading