POSLE 12 GODINA Bajden potpisuje Zakon o zaštiti gej brakova: Sledi žurka u Beloj kući
Foto: Printscreen

Američki predsednik Džo Bajden danas će potpisati nacrt zakona kojim se garantuje federalna zaštita istopolnih brakova, a tu će prekretnicu u zakonodavstvu proslaviti s hiljadama gostiju u Beloj kući.

To se događa 12 godina nakon što je Bajden,tada potpredsednik u mandatu Baraka Obame javno zauzeo stav u korist istopolnih zajednica, mnogo pre nego što su odlukom američkog Vrhovnog suda 2015. postale legalne u celom SAD-u.

Nakon što je Vrhovni sud, sada znatno konzervativniji, poništio dugotrajna prava na abortus prošlog juna, zastupnici s levice i desnice udružili su se kako bi sprečili bilo kakve naknadne poteze za ograničavanje prava na istopolne brakove, čega su se neki bojali.

Konačno usvajanje zakona u Kongresu prošle nedelje retko je iskazivanje dvostranačke saglasnosti u duboko podeljenom Vašingtonu.

Bajden će na proslavi okupiti grupu republikanskih i demokratskih zastupnika u Beloj kući, zajedno sa širokom paletom ljudi uključenih u slučajeve jednakosti brakova širom zemlje, rekla je njegova predstavnica za medije Karin Džin-Pijer.

Džin-Pijer, koja je i sama ušla u istoriju kao prva otvoreno homoseksualna sekretarka za medije Bele kuće, takođe je pohvalila "muzičke goste i nastupe kako bi proslavili ovaj istorijski zakon".

Zakon će, rekla je, "dati mir milionima LGBTQI+ i međurasnih parova, kojima će konačno biti garantovana prava i zaštita na koje oni i njihova deca imaju pravo", rekla je ona.

Stotine hiljada istopolnih parova venčalo se od odluke Vrhovnog suda iz 2015., kojom se legalizuju zajednice širom Sjedinjenih Država.

Ankete pokazuju da velika većina Amerikanaca podržava istopolne brakove, ali neki konzervativci i verska desnica i dalje se protive.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading