VELIKO PRIZNANJE Predsednik Ugande imenovao Bratislava Stoiljkovića za trgovinskog predstavnika te zemlje za Jugoistočnu Evropu
adria.tv

Na ceremoniji, upriličenoj u londonskom predgrađu Windsor, predsednik Museveni  je imenovao Stoiljkovića za predstavnika za trgovinske i investicione odnose sa Ugandom za sve zemlje jugoistočne Evrope.

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji, Museveni je ponovio istorijske veze Ugande sa Srbijom, odnosno bivšom Jugoslavijom, koje traju od prvog samita Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu 1961. godine.

Ponosno je naglasio da će upravo Uganda biti domaćin samita Pokreta nesvrstanih naredne godine. Govoreći o odnosima sa Srbijom, Museveni je ponovio da Uganda ostaje čvrsto uz Srbiju po pitanju njenih stavova u odnosu na status južne pokrajine Kosova i Metohije.

Podsećanja radi, za razliku od mnogih država iz našeg regiona, Uganda, iako zemlja sa drugog kontinenta, od početka je naglašavala važnost da se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i nije željela da prizna nezavisnost tzv. države Kosovo.

Do dan-danas je ostala pri istom stavu, ne želeći da glasa protiv interesa Srbije u međunarodnim institucijama, niti protiv principa međunarodnog prava.

Koliko su jaki odnosi Srbije i Ugande, svedoči i to da će u junu naredne godine u Beogradu biti otvoren kulturno-ugostiteljski centar Ugande.

Nema sumnje da će odnosi regiona Jugoistočne Evrope i ove države i u narednom periodu ići samo uzlaznom putanjom, pre svega u oblasti trgovine i investicija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading