AMERIČKI VOJNI BUDŽET BIĆE 858 MILIJARDI DOLARA Rekordna suma radi jačanja vojske za strateški sukob sa Rusijom i Kinom
Foto: EPA/Foto: EPA

Predstavnički dom je usvojio zakon sa 350 članova za, odnosno 80 protiv, što je daleko premašilo dvotrećinsku većinu potrebnu da se zakon pošalje na glasanje u Senat.

U okviru budžeta je i povećanje plata vojnika za 4,6 odsto, kupovina oružja, brodova i aviona, kao i podrška Tajvanu i Ukrajini. Zakon sadrži i odredbu o ukidanju obavezne vakcinacije protiv kovida 19 za pripadnike oružanih snaga koju su zahtevali mnogi republikanski kongresmeni

Značajni delovi ove sume ići će na stvaranje novog i modifikaciju postojećeg naoružanja koje je potrebno Vašingtonu, uključujući i za stratešku konfrontaciju sa dva globalna rivala – Pekingom i Moskvom. Povećana je i pomoć Ukrajini.

Već sledeće nedelje očekuje se da će dokument biti razmatran u Senatu, gde stručnjaci jednoglasno predviđaju brzo odobrenje za njega - zakonodavci će svakako želeti da zakon donesu pre početka božićnih i novogodišnjih praznika.

Nakon toga, dokument će potpisati predsednik Džo Bajden (inače, njegov zahtev za finansiranje Pentagona bio je skromniji za 45 milijardi dolara). U poređenju sa prošlogodišnjim budžetom, potrošnja za odbranu će porasti za oko 10% (međutim, prilagođen inflaciji bez presedana u SAD, realni rast potrošnje biće znatno manji – oko 2-3%).

Kako primećuje politikolog, amerikanista Malek Dudakov, ključni pravac je jačanje Ratne mornarice – u okviru očigledne pacifičke trke u naoružanju sa Kinom. Na izgradnju 11 novih brodova i podmornica biće potrošeno 33 milijarde dolara. Očekuje se da će značajna sredstva biti utrošena na razvoj hipersoničnog naoružanja - da bi se smanjio jaz u ovoj oblasti od Rusije i Kine, rekao je specijalista u intervjuu za Izvestija . Takođe, biće kupljeno 55 novih lovaca F-35 i ubrzaće se rad na stvaranju perspektivnog strateškog bombardera B-21.

„Kineski“ kutak se može pratiti u još jednoj stavci rashoda – vojnoj pomoći Tajvanu: u skladu sa projektom, Tajpej bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije 12 milijardi dolara. Istovremeno, planirano je 6 milijardi dolara za vojno odvraćanje Rusije u Evropi.

Od ovog iznosa 800 miliona dolara biće direktno dodeljeno Ukrajini u kontekstu nastavka specijalne vojne operacije Moskve. Više od 2,7 milijardi dolara trebalo bi da bude potrošeno na podršku proizvodnji municije za američke arsenale, koji su ozbiljno iscrpljeni u uslovima isporuka Kijevu. Međutim, glavna vojna pomoć Ukrajini neće se finansirati iz budžeta Pentagona, već kao deo zasebnih tranši – one bi trebalo da budu dogovorene pre Nove godine, a njihov ukupan iznos mogao bi da dostigne 38 milijardi dolara.

Važno je napomenuti da republikanci u opoziciji do sada nisu uspeli da postignu bar uvođenje strožih mera kontrole kako i za šta se tačno troše sredstva koja Vašington prebacuje režimu Zelenskog.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading