"SPISAK ORUŽJA POVERLJIV" Bugarska šalje vojnu pomoć Ukrajini, ali pre toga čeka se jedna stvar!
Foto: Youtube/Printscreen

Od ukupno 240 poslanika, za pomoć Ukrajini glasalo je njih 148, a protiv su bili socijalisti i proruska partija Preporod.

Bugarska je bila jedna od retkih zemalja EU koja nije poslala pomoć Ukrajini, jer je Socijalistička partija naklonjena Rusiji, a bila je koalicioni partner u prethodnoj vladi, blokirala prethodni predlog u maju.

Spisak oružja je poverljiv, ali državni službenici su rekli da ce Sofija u Ukrajinu uglavnom slati lako naoružanje i municiju, preneo je Rojters.

Privremeni ministar odbrane Dimitar Stojanov rekao je da Bugarska nije mogla sebi da priušti da pošalje svoje protivvazdušne raketne sisteme ruske proizvodnje ili borbene avione MIG-19 i SU-25 koje želi Kijev, ali da je pomoc u potpunosti u skladu sa prioritetima Ukrajine.

- Moj pristup je bio konzervativan, jer moram da osiguram odbrambene sposobnosti Bugarske - naveo je Stojanov za Novu TV.

Dok Bugarska nije slala oružje Ukrajini, njeni proizvođači oružja zabeležili su porast izvoza, prema izveštaju bugarske industrijske asocijacije objavljenom u novembru.

Ministarstvo ekonomije Bugarske odobrilo je u avgustu ugovore o izvozu oružja vredne više od 540 miliona dolara, od čega je vecina bila namenjena Poljskoj, jednom od ključnih čvorišta za slanje oružja Ukrajini, prenela je britanska agencija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading