POZNAT KAO ''TRGOVAC SMRĆU'' I ''RAZBIJAČ SANKCIJA'' Ko je Rus, kojeg su Amerikanci oteli i osudili na četvrt veka zatvora?
Tanjug/Ap

But je služio zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama pod optužbom za trgovinu oružjem, i juče je razmenjen na aerodromu u Abu Dabiju za američku košarkašicu Britni Grajner, koja je u Rusiji bila osuđena zbog šverca droge.

''Zapad veruje da nas nisu dokrajčili 1990. godine, kada je Sovjetski Savez počeo da se raspada. A ono što mi sada pokušavamo, jednostavno je, da živimo i ne zavisimo od bilo koga, da budemo istinski nezavisna sila i da se razvijajamo kako naši ljudi izaberu. To je, naravno, šokantna vest za njih'', rekao je But.

"BIĆE ZBRISANI SA LICA ZEMLJE" Posle Putinovih reči drhti ceo svet!

On kaže da građani zapadnih zemalja ne osećaju antipatiju prema Rusima, i da se nije susretao sa rusofobijom.

''Nisam se susreo sa rusofobijom ni od strane osoblja, ni od cimera u ćeliji. U suštini, svi zatvorenici su osećali simpatiju prema Rusiji'', dodao je on.

But je rekao i da je Holivud danas odeljenje za propagandu "oblasnog komiteta" u Vašingtonu, ali i da su mogli da snime zanimljiviji film o njemu.

POZNAT KAO ''TRGOVAC SMRĆU'' I ''RAZBIJAČ SANKCIJA'' Ko je Rus, kojeg su Amerikanci oteli i osudili na četvrt veka zatvora?

Printscreen/Youtube/Reuters

 

Ruski trgovac oružjem je navodno bio inspiracija za glavnog lika američkog filma "Gospodar rata", kog je glumio Nikolas Kejdž.

''Da su me pitali, nekako bih došao do zanimljivije priče. Holivud je, po mom mišljenju, danas odeljenje za propagandu vašingtonskog oblasnog komiteta'', rekao je on u intervjuu za RT.

Kada se oporavi posle povratka u Rusiju, Viktor sa svojom suprugom Alom planira da renovira njihovu zajedničku kuću.

To je ona otkrila za RIA Novosti.

''Našoj kući je potrebna popravka, a ja već dugi niz godina ovu popravku radim u fazama, u delovima i koliko je potrebno i moguće. Naravno, pričala sam sa Viktorom o tome telefonom. Kada je večeras stigao kući prvi put za skoro 15 godina i pogledao kako stoje stvari, malo smo pričali o popravci i odlučili da zajedno to definitivno završimo u potpunosti'', rekla je ona.

Viktor Anatoljevič But je bio prevodilac u sovjetskoj armiji, koji je nakon raspada SSSR počeo da trguje oružjem iz istočne Evrope. Mušterije je najčešće nalazio u Africi i na Bliskom istoku.

POZNAT KAO ''TRGOVAC SMRĆU'' I ''RAZBIJAČ SANKCIJA'' Ko je Rus, kojeg su Amerikanci oteli i osudili na četvrt veka zatvora?

Printscreen/Youtube/Reuters

 

Britanci su Buta nazvali "trgovac smrću", kao i "razbijač sankcija".

On je uhapšen na Tajlandu 2008. godine, pod optužbama za terorizam, u akciji američke i tajlandske policije.

Izručen je u SAD u avgustu 2010. godine, a godinu dana kasnije je osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina, po optužbama za zaveru sa ciljem ubijanja američkih državljana i zvaničnika, kao i isporuke PVO projektila i pružanja pomoći terorističkim organizacijama.

Britni Grajner je košarkašica, i bila je deo olimpijskog tima SAD 2016. godine u Rio de Žaneiru.

U februaru 2022. godine privela ju je ruska carina nakon što su u njenom prtljagu pronađeni kertridži sa uljem hašiša. Ona je doputovala u Rusiju kako bi igrala za rusku Premijer ligu van sezone ženske NBA.

Suđenje joj je počelo 1. jula, a nakon što je priznala optužbe osuđena je na devet godina zatvora.

U novembru ove godine Grajnerova je prebačena u rusku kaznenu koloniju IK-2. 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading