JAPAN KLIZI U RECESIJU 2023. opasna  za treću ekonomiju sveta
AP Photo/Kiićiro Sato

Upozorenje dolazi pošto je inflacija u Japanu, u oktobru dostigla najviši nivo za više od četiri decenije, podstaknuta slabim jenom i pritiscima uvoznih troškova.

Prema rečima Marsela Tilijanta, višeg japanskog ekonomiste u konsultantskoj kući, recesija će "uglavnom biti vođena padom izvoza, a takođe i oprezom, što je obično ono što vidite kada izvoz počne da opada".

Ova zemlja  je nedavno prijavila trgovinski deficit veći od očekivanog, u visini od 15 milijardi dolara za mesec oktobar.

Statistike pokazuju da je izvoz porastao za 25,3 odsto, što je sporije od rasta od 28,9 odsto, zabeleženog na godišnjem nivou u septembru.

U međuvremenu, uvoz je u oktobru porastao za 53,5 odsto na godišnjem nivou, što je više od rasta od 45 odsto u prethodnom mesecu na godišnjem nivou.

Vlada bi trebalo da objavi revidirani izveštaj o BDP-u za treći kvartal, a analitičari koje je anketirao "Rojters" očekuju smanjenje od 1,1 odsto na godišnjem nivou u periodu od jula do septembra.

To bi usledilo posle smanjenja od 1,2 odsto u prethodnom kvartalu, i moglo bi značiti da je privreda već krenula ka onome što se obično kategoriše kao tehnička recesija, ili dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Komentari (0)

Loading