JAPAN KLIZI U RECESIJU 2023. opasna  za treću ekonomiju sveta
AP Photo/Kiićiro Sato

Upozorenje dolazi pošto je inflacija u Japanu, u oktobru dostigla najviši nivo za više od četiri decenije, podstaknuta slabim jenom i pritiscima uvoznih troškova.

Prema rečima Marsela Tilijanta, višeg japanskog ekonomiste u konsultantskoj kući, recesija će "uglavnom biti vođena padom izvoza, a takođe i oprezom, što je obično ono što vidite kada izvoz počne da opada".

Ova zemlja  je nedavno prijavila trgovinski deficit veći od očekivanog, u visini od 15 milijardi dolara za mesec oktobar.

Statistike pokazuju da je izvoz porastao za 25,3 odsto, što je sporije od rasta od 28,9 odsto, zabeleženog na godišnjem nivou u septembru.

U međuvremenu, uvoz je u oktobru porastao za 53,5 odsto na godišnjem nivou, što je više od rasta od 45 odsto u prethodnom mesecu na godišnjem nivou.

Vlada bi trebalo da objavi revidirani izveštaj o BDP-u za treći kvartal, a analitičari koje je anketirao "Rojters" očekuju smanjenje od 1,1 odsto na godišnjem nivou u periodu od jula do septembra.

To bi usledilo posle smanjenja od 1,2 odsto u prethodnom kvartalu, i moglo bi značiti da je privreda već krenula ka onome što se obično kategoriše kao tehnička recesija, ili dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading