NATO NASTAVLJA DA PROVOCIRA RUSIJU Amerika šalje pešadiju na istok
Foto: EPA/EPA

U ovu baltičku zemlju biće raspoređene američke pešadijske čete - jedinice koja se obično sastoje od 80 do 250 vojnika, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi AP.

Ističe se da će raspoređivanje vojske biti praćeno visokopokretnim artiljerijskim raketnim sistemom, poznatim kao HIMARS, kao i pripadajućom opremom i sistemima za komandu i kontrolu.

"Ova odluka označava značajno povećanje vojnog prisustva SAD u Estoniji i baltičkim državama, što potvrđuje dugogodišnju posvećenost Amerike u obezbeđivanju bezbednosti našeg regiona", rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur koji je istakao da ovaj potez, takođe, značajno jača položaje NATO.

Estonija, sused Rusije, je prošle nedelje najavila da će nabaviti napredni sistem HIMARS kako bi pojačala odrambene sposobnosti. Najveći projekat nabavke oružja ikada zemlju će koštati više od 200 miliona dolara.

U odvojenom saopštenju, američka ambasada u Talinu navela je da su američke trupe deo pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a dogovorenog na samitu alijanse u Madridu ranije ove godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading