VRH VOJSKE I POLICIJE UMEŠAN U POKUŠAJ PUČA?! Nemački bezbednjaci pokrenuli istragu neviđenih razmera
Tanjug/Ap

Jučerašnja šokantna akcija nemačkih policijskih i specijalnih vojnih jedinica biće nastavljena dok ne budu privedene sve osobe uključene u ovu zaveru, rekli su nemački zvaničnici.

Spavači

Razlog tome nije samo činjenica da je privedeno 25 osumnjičenih, manje od polovine do sada poznatih zaverenika, već i što se veruje da u najvišim vojnim i policijskim strukturama ima mnogo „spavača“, odnosno onih koji su čekali na komandu da krenu u svrgavanje vlasti.

- Ova grupa je bila odlično povezana širom Nemačke, imala je izuzetno precizne planove šta i kako ko od njih treba da radi kada se krene u prevrat, a uz sve to je bila i veoma nasilno orijentisana, odnosno nije se libila ni da ubija ljude – izjavio je Tomas Haldenvang, predsednik nemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava.

Realna pretnja

Policijski zvaničnici najavljuju da bi veoma brzo trebalo da dođe do hapšenja ostalih zaverenika, čiji broj je sa prvobitnih 52 porastao na 54.

Iz nemačke Federalne policije je saopšteno da je ova grupa predstavljala realnu pretnju, nakon što su otkriveni veoma precizni planovi za puč, ali da još nije najjasnije kako bi ih sproveli s tako malo ljudi. Zato se veruje da je u „rezervi“ bilo mnogo onih koji su bili u pripravnosti i koji su samo čekali da akcija počne.

Dan X

Grupa „Građani Rajha“, koja je bila okosnica puča, aktivno je praćena od proleća, kada je postalo jasno da se nešto opasno sprema. Planirali su da u akciju krenu na „Dan X“, a kada je procenjeno da je taj dan veoma blizu, krenula je akcija hapšenja osumnjičenih.

Eksperti su bili zaprepašteni spoznajom da su pučisti bili spremni na ekstremno nasilje, pošto su „Građani Rajha“ do sada bili smatrani „bezopasnim čudacima i teoretičarima zavere“. Ono što većini Nemaca i dalje nije jasno, jeste kako je grupa ljudi koji su do juče smatrani teoretičarima zavere i manje-više bezopasnim čudacima postala ekstremno opasna po državu i narod.

Izrod

Princ Hajnrih Rojs Trinaesti, koji je na čelu pučista, planiran je za regenta buduće monarhije, što je Nemačka trebalo da postane nakon prevrata. On potiče iz stare plemićke porodice Rojs, a interesantno je da je porodicu napustio pre 14, kao i da ga se ona odrekla pre deset godina. U porodici je bio tretiran kao persona non grata s obzirom na priče o zaverama i stavove protiv države. Štaviše, u julu je princ Hajnrih Četrnaesti, portparol kuće Rojs, opisao svog rođaka kao „zbunjenog starca koji je zapao u zablude teorije zavere“.

Ekstremno nasilje

Nemačke vlasti su saopštile i da su „Građani Rajha“ opasni jer su izrazito heterogena grupa, a bezbednosne službe je pod lupom imaju od 2016. godine. Od tada je pobrojano oko 21.000 članova i simpatizera, od kojih je oko pet odsto ekstremnih desničara. Interesantno je i da se oko 10 odsto članova „Građana Rajha“ smatra „veoma opasnim osobama sklonim ekstremnom nasilju“.

Ujedinjeni kovidom

Poseban problem leži u činjenici da je poslednjih godina broj njihovih članova i simpatizera porastao, naročito od pojave koronavirusa i teorija zavera koje su tada nastale. Na tim načelima je došlo i do nezamislivog – ujedinili su se levi i desni ekstremisti, republikanci i monarhisti, populisti i anarhisti. A baš to je i razlog zašto je ova grupa postala toliko opasna. Srećom, otkriveni su u poslednjem trenutku, zaključuju analitičari.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading