NEVERICA U EU Viktor Orban iskoristio najveće "oružje" koje ima
Foto: EPA/EPA/ ARIS OIKONOMOU

Brisel je poručio Mađarskoj da neće skoro dobiti pristup fondu za oporavak od pandemije od 5,8 milijardi evra i druga sredstva EU. U odgovoru na to, premijer Viktor Orban je iskoristio najveće "oružje" koje ima: veto na bilo koju odluku EU koja zahteva jednoglasnost svih 27 država članica.

Tokom jučerašnjih maratonskih sastanaka ambasadora EU, Mađarska - koja je u utorak stavila veto na paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra, izjasnila se protiv novog paketa sankcija Rusiji i predloga da se udvostruči fond EU za snabdevanje oružjem Ukrajini i drugim zemljama .

"Teški su kad god to mogu", rekao je neimenovani visoki zvaničnik EU o sastancima. "Sve to postaje prilično predvidljivo" dodao je zvaničnik.

Neke diplomate su već izrazile zabrinutost da će Mađarska "uzeti za taoce" sve predstojeće odluke EU koje zahtevaju jednoglasnu saglasnost, a ne samo 18 milijardi evra za Ukrajinu i sporazum o korporativnom porezu koji je Budimpešta blokirala u junu.

"Treba očekivati radikalne poteze, treba da budemo spremni", rekao je jedan visoki diplomata EU.

Osim devetog paketa sankcija Moskvi, druga odluka na koju bi Budimpešta mogla da stavi veto je proširenje šengenskog prostora bez granične kontrole na Hrvatsku, a moguće i na Rumuniju i Bugarsku (na ovu temu danas se sastaju ministri unutrašnjih poslova). Mađarska je do sada govorila u korist Bugarske, a Hrvatska nije dobila nikakve informacije o potencijalnom vetu, ali se ništa ne može isključiti.

Orban ponovo izaziva EU na "igru kukavice" jer zna da je Kijevu potrebna nova serija finansiranja što je pre moguće, ocenjuje FT. Prestonice EU su u međuvremenu počele da rade na obezbeđivanju novca među 26 država članica, ali za to je potrebno više vremena i odobrenje nacionalnih i evropskih parlamenata.

Vreme nije ni na mađarskoj strani. Ako EU ne odobri fond za finansiranje oporavka do kraja decembra, pristup do 70 odsto tih milijardi će biti prekinut.

"Ažuriranje" procene vladavine prava u Mađarskoj u skladu sa preporukom Evropske komisije da se do sutra zamrzne trećina strukturnog finansiranja Budimpešte, moglo bi da otvori put za kompromis. Unapređenje bi moglo da pokaže da je Budimpešta postigla određeni napredak, ali da će ipak zamrznuti neke od svojih strukturalnih fondova. Ovo bi moglo navesti prestonice da podrže planove potrošnje za oporavak pre nego što se pretvore u bundevu u novogodišnjoj noći, ocenjuje list.

Dok diplomate očekuju da Orban popusti pre samita lidera EU sledeće nedelje umesto da rizikuje da se ponovi neprijatnu sitzaciju iz leta 2021. kada ga je više lidera napalo zbog LGBT+ prava, strpljenje je na izmaku.

"U Savetu niko ne voli Mađarsku, pogotovo zato što se ova drama ponavlja u sve kraćim intervalima", rekao je drugi visoki diplomata EU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading