DONETA ODLUKA Hrvatska ulazi u Šengen
Youtube/Printscreen/RTL

Vest su kao udarnu preneli svi hrvatski mediji, navodeći da će se ta zemlja u najvećoj bezgraničnoj zoni naći od 1. januara 2023.

O ulasku Hrvatske u Šengen zonu glasalo se pojedinačno, dok će se o Bugarskoj i Rumuniji glasati naknadno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto. To znači da će prvog dana sledeće godine Hrvatska uklloniti rampe sa granice sa Slovenijom i Mađarskom.

Do poslednjeg momenta je trajala drama oko glasanja koja će zemlja ili zemlje ući u Šengensku zonu jer je najviše šanse za to imala Hrvatska, dok su Bugarska i Rumunija visile o koncu, a očigledno da i dalje vise.

Austrija je na startu današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU najavila da će staviti veto na ulazak Bugarske i Ruminije. Holandija je rekla da će podržati ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

U jednom trenutku, hrvatski mediji su javili da su se Nemačka i Luksemburg takođe pobunili, preteći da će blokirati i Hrvatsku, ukoliko ne uđu Rumunija i Bugarska, odnosno ako Austrija ne ukloni veto.

Kako je najavio načelnik MUP za granice Zoran Ničeno, 1. januara naredne godine će biti uklonjene rampe na granicama sa Slovenijom i Mađarskom i saobraćaj će se odvijati nesmetano, kao i železnički i pomorski prema Italiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading